Невероятно откритие направиха астрономите, работещи с новоизградения космически телескоп Джеймс

...
Невероятно откритие направиха астрономите, работещи с новоизградения космически телескоп Джеймс
Коментари Харесай

Невероятно откритие. Снимаха най-отдалечената галактика

Невероятно изобретение направиха астрономите, работещи с новоизградения галактически телескоп " Джеймс Уеб " (JWST). Те оповестиха, че са намерили най-отдалечената вселена до момента.

Подобно нещо към този момент се е случвало два пъти тази година. През април астрономите оповестиха, че са следили вселена в миг от време, единствено 330 милиона години след Големия гърмеж. Миналия месец, в други данни от JWST, беше открита друга в миг 300 милиона години след Големия гърмеж.

Новият рекордьор обаче е умопомрачителен. Открит в мрака на ранната Вселена, той съставлява миг единствено 235 млн. години след Големия гърмеж... на процедура едно галактическо мигване на окото в подтекста на 13,8 млрд.-годишната възраст на Вселената, съобщи Нова тв

Откриването на галактиката-кандидат, наречена CEERS-93316, бележи началото на нещо прелестно: " Джеймс Уеб " е на път да отвори необятно ранната Вселена, давайки ни невиждан взор към тъмните и загадъчни области при започване на всичко.

Статията, ръководена от астрофизика Калъм Донън от Единбургския университет, е показана в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, чака се рецензиране и е налична на сървъра за препринти arXiv.

Първите милиарди години след Големия гърмеж съставляват мощен интерес за космолозите. През това време горещата квантова чорба, която е изпълнила Вселената след нейното появяване, по някакъв метод е почнала да образува всичко: материя, антиматерия и тъмна материя, звезди, галактики и прахуляк.

Тъй като светлината се движи за известно време, всяка светлина, която доближава до нас от далечното пространство, съставлява събитие, прикрито надълбоко в миналото; тъй че на процедура светлината е машина на времето за далечните елементи на Вселената. Но ранната Вселена - в действителност ранната - е по-сложна: тя е толкоз надалеч, че всяка светлина, която доближава до нас, е доста, доста слаба.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР