Невероятна случка с вампири в Търново е документирана от турската

...
Невероятна случка с вампири в Търново е документирана от турската
Коментари Харесай

ЗЛОВЕЩО: Вампири нападат Търново през 1833-а

Невероятна преживелица с вампири в Търново е документирана от турската власт през 1833 година Става дума за… вампири. През 1833 година поредност мистериозни случки след залез слънце стартират да всяват боязън измежду жителите на Търново.

Чували с брашно в къщите се изсипват от единствено себе си или са посипвани с пръст, масло и мед от незнайна мощ. Всичко в къщите се разхвърля и разбърква. Има и случаи на мятане на камъни по минувачи.

Мнозина се оплакват, че в съня си са нападнати от незнайна мощ, при което са почувствали голяма тежест, като " затиснати от бивол " и едвам са се отървали живи. В своята беззащитност за пояснение на протичащото се локалното население е уверено, че градът е атакуван от " злокобна мощ " или " зли духове ".

Скоро се праща хабер на известния " вещичар " Никола ефенди в Ислимийе (Сливен). Никола ефенди незабавно поема към Търново и още с идването си стартира да разпитва хората за протичащото се.

След в детайли следствие из града и района, " вещичаря " Никола, заключава: Да, всичко това е дело на " зли духове ". Никола ефенди се заема да почисти града от " злите духове ". Затова му е несъмнено и заплащане от 800 гроша.

Никола ефенди дружно с кадията на града Ахмет Шюкрю ефенди и натрупалото се голям брой поемат към гробищата с цел да открият гробовете на " злите духове ".

При влизането в гробището шумното голям брой хора внезапно млъква. Никола ефенди държи в ръката си обрисувана дъска, която завърта, закачена за един пръст.

Обрисуваната дъска би трябвало да се насочи и покаже гробовете. Така са открити два гроба. Това са гробовете на Тетикоглу Али Алемдар и Абди Алемдар, служили в еничарския корпус.

Макар и заровени преди епохи, за тези двамата се знае, че приживе с обири, отвличания и убийства са издевателствали над локалното турско и бългаско население.

Задържани са, само че заради напредналата си възраст заобикалят смъртната присъда. Гробовете се отварят.

Виждайки, че телата са непокътнати, натрупалото се голям брой изпада в потрес и суматоха - телата са леко наедрели, с отворени очи, удължени нокти и косми.

Въпреки страха телата са изкарани от гробовете. Никола ефенди споделя, че за изчистване на града от " злите духове ", би трябвало да се забият колове в корема на телата и сърцата им да бъдат залети с вряща вода.

Така е и сторено, само че и в идващите дни нашествието на " злите духове " в града продължава. При това Никола споделя, че телата би трябвало да бъдат изгорени. Със съчки и дърва насъбрани на място телата са изгорени, а пепелта е заровена назад в гробовете.

След като е изпълнено и това, към този момент няма случаи на нощни набези от " зли духове ". Сплотено, популацията на Търново се отървава от " злокобната мощ ".



Кадията на Търново Ахмет Шюкрю ефенди разказва случилото се, по този начин както е разказано по горе в особено писмо до Истанбул. На 5-и септември 1833 година писмото е оповестено в първия формален вестник на турски език „ Таквими Векай “ (Календар на събитията). Макар и мъчно за поверие, претърпяното през 1833 година в Търново въпреки всичко е публично документирано.

По фейсбук публикация
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР