Невена Коканова пред близки разказала, че заварила пророчицата ужасно разстроена

...
Невена Коканова пред близки разказала, че заварила пророчицата ужасно разстроена
Коментари Харесай

Невена Коканова: изгубих дар слово, когато незрящата Ванга успя да набере само бели цветя за Людмила

Невена Коканова пред близки разказала, че заварила пророчицата извънредно смутена от неочакваната гибел на Живкова. Лично носила камъни на майстора бай Димитър да строи дувара й в габровското село Иглика, ушила собственоръчно перденца от алена басма на бели квадратчета
Българската киноикона била мощно вярваща и с цел да не я следи Държавна сигурност, ходела с шал и очила да се моли в отдалечената от центъра църквичка в “Кремиковци ”
Невена Коканова, която предходната седмица щеше да навърши 80 година, гостувала постоянно на баба Ванга, въпреки че в никакъв случай приживе не е разказвала за нея. Според близки на именитата актриса тя безусловно боготворяла петричката пророчица. Когато имала персонален проблем, се обръщала към своя другарка с думите: “Хайде да вървим за малко на юг ”.

Използвала фразата като кодово наименование да отиде при баба Ванга. Посещението в оня край изисквало човек да се снабди с открит лист от Министерство на вътрешните работи, защото Петрич се намира в гранична зона и не всеки бил допускан до такава степен. Властите се страхували някой да не избяга от националната република.
Чаровната актриса се снабдява с непрекъснат достъп, когато през юни 1981 година е определена за депутат.
Мандатът й завършва през 1986 година
При една от първите си визити при петричката пророчица след клетвата си като народен представител Коканова станала очевидец на невероятна сцена. На връщане от море красивата актриса решила да се отбие в Петрич. Случило се малко след гибелта на Людмила Живкова на 21 юли 1981 година, за която е известно, че непрекъснато е ходила да се поучава с баба Ванга. Невена заварила пророчицата извънредно смутена от кончината на дъщерята на някогашния Първи.

Ясновидката отправила необикновена молба към гостенката си. Поискала да занесе цветя от градината на Рупите на гроба на Людмила Живкова.

Ванга била известна измежду близки и познати, че не дава да се откъсне нито едно цвете, тъй като считала, че това е осакатяване онлайн създание. Но тогава нарушила стоманения си принцип. И освен това – излязла в двора на къщата си и пред смаяните очи на актрисата, макар че била незряща, откъснала само и единствено бели цветя. Не сбъркала нито един път. По какво шесто възприятие се е водила и по какъв начин ги е подбрала, остава безспорна тайнственост. Но знаела, че приживе Людмила доста обичала белия цвят.

“Онемях ”, разказала Невена Коканова на своя близка за момента, в който видяла по какъв начин Ванга подминава другите цветя, които не са бели.

Въпреки честите си визити при пророчицата българската киноикона не била суеверна. Напротив, била мощно вярваща, което в годините преди 1989 година не било влиятелно. Държавна сигурност даже следяла кой влиза по църквите.

Властите непрестанно я подлагали на критика за религиозността й. Тя обаче траяла да бъде ревностна мирянка. За да си няма проблеми и с цел да не бъде разпознавана, че отива да се моли на Бога, Невена Коканова си избрала дребен и далечен от центъра на София храм – църквата в кв. „ Кремиковци “. Не в известния манастир, а в самия квартал.

Мястото не блестяло със старинни икони на известни майстори, само че звездата на българското кино го харесвала, тъй като можела да го посещава тайно. Разбира се, постоянно покривала главата си с шал, каквато е традицията през вековете за дамите.

Слагала и тъмни очила, с цел да не бъде разпозната. Чинно спазвала всички религиозни традиции. Един път на Коледа отишла в „ Кремиковци “ със своя другарка да се причести. Свещеникът беседвал дълго с всеки мирянин.

Невена Коканова не желала никого да пререди. Докато изчаквала цялата опашка, споделила пред близката си: „ Да знаеш, че съм доста неверна

Дошла съм да се причестявам, а от самото начало си мисля за киселото зеле и сармите, които майка ми е сготвила. Текат ми лигите, а всеки миг ще вляза да се причестявам “.

Обичала да си похапва – най-много постно. Никога през живота си не е спазвала диети. Специалитетът й бил зелен фасул, в чиято рецепта няма вода. Редяла един слой зелен боб, по-късно лук, чесън и домати и по този начин натрупвала няколко етажа.

Добавяла олио, джоджен и девесил – известните преди време подправки. Във фурната доматите пускали сос и по този начин яхнията се задушавала.

„ Ставаше като мозък. Тогава нямаше гурме “, добави нейната другарка, с която „ 168 часа “ беседва.

Готвенето не е единствената домакинска работа, която Невена Коканова обичала. Звездата на българското кино не страняла от фамилните си задължения.

Собственоръчно ушила от алена басма на бели квадратчета перденцата на къщата си в село Иглика, обрамчени с бяла шевица.

Когато нейният другар – археологът Дикран Балабанян, я завел там, тя се влюбила в това място, ситуирано сред Габрово и Дряново.

Купила плевня и къща с пръстен под, каквито са елементарните селски постройки.

Имала страховит усет към подредбата у дома, била жена с нюх за обзавеждането.

Лично носила камъни на майстора дядо Димитър, който строял дувара й.

Прекопала дръвчетата в двора, садила и отглеждала цветята. Освен котки и кучета отглеждала и козички. Станала фаворитка на цялото село, тъй като с помощта на нея им прекарали вода. Не можели да съберат задоволително пари и най-после Невена Коканова додала остатъка.

„ Спечели ги не тъй като е известна персона, а със своята женска мощ. Срещу нея живееше една баба Кина. Не е имало случай Невена да сготви и да не й занесе да си хапне или да я викне на посетители “, описаха нейни близки.

Тя не просто играла основната роля във кино лентата „ Най-добрият човек, който познавам “, само че фактически била извънредно сърдечна и добра. Обичала освен своето, само че и всички деца. Близките й описват, че през 61-годишния си живот съумяла да кръсти към 130 деца, на никого не отказала да бъде кръстница. Става дума не за известни хора, а за елементарни деца от селата или от родната й Дупница, или от селото, в което съвсем се била преселила в последните си години – Иглика.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР