Неведнъж отлагана заради КОВИД-19, предстоящата на 1 август обзорна конференция

...
Неведнъж отлагана заради КОВИД-19, предстоящата на 1 август обзорна конференция
Коментари Харесай

Комерсант: Конференцията по Договора за неразпространение на ядрените оръжия ще е напрегната

Неведнъж отлагана поради КОВИД-19, идната на 1 август обзорна конференция по Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО) ще протече в извънредно напрегната конюнктура , написа в коментар съветският в. " Комерсант ".

Според Съединени американски щати и съдружниците им изпращането на съветски войски в Украйна заплашва основни положения от контракта и покачва риска от нуклеарна война. Русия отхвърля обвиняванията и приканва да не се усложнява без друго сложното поддържане на режима за неразпространение, разяснява изданието, само че цитира специалисти, които виждат късмет да се избегне изострен конфликт по време на форума.

В Ню Йорк ще се съберат съвсем за месец делегации от 191 страни, подписали ДНЯО. Задачата е да обсъдят осъществяването на контракта и в идеалния случай да одобряват общ документ, който да показва устрема им да съблюдават тази доста значима интернационална конвенция в областта на сигурността.

Това обаче ще е извънредно мъчно, показва всекидневникът, припомняйки прогноза на съветския зам.-външен министър Сергей Рябков от 2020 година, че на следващата конференция ще има " остри битки, разногласия, конфликти ". Ситуацията обаче се утежни до такава степен, че тогавашните проблеми наподобяват просто цвете пред днешните. Най-сериозни различия се чакат във връзка военната интервенция на Русия в Украйна (така назовава Кремъл войната, б.р.). Съединени американски щати и други западни страни към този момент увериха, че сигурно ще издигнат тази тематика.

На първо място Западът упреква съветските управляващи, че подвигат риска от нуклеарна война, в това число посредством по-твърда реторика - президентът Владимир Путин да вземем за пример заплаши през февруари страните, които биха се намесили в съветската интервенция в Украйна, с " последствия, с каквито не са се сблъсквали още в никакъв случай в своята история ". Западът съзря тук директна опасност с потребление на нуклеарни оръжия. И въпреки съветски представители на разнообразни равнища да увериха след това, че Русия не счита да задейства в Украйна нуклеарния си боеприпас, Москва не съумя да разсее паниките на западните страни.

Тази седмица специфичният представител на президента на Съединени американски щати за нуклеарното неразпространение Адам Шейнман още веднъж назова пред публицисти риториката на Русия " провокационна ", противоречаща на духа на ДНЯО. Според негови мнения и други изказвания на западни публични лица Русия ще бъде упрекната на конференцията, че работи в прорез с три правилото на контракта.

Първо, с правилото за нуклеарното неразпространение: тъй като в случай че Украйна не бе се отказала през 90-те от нуклеарните си оръжия, Русия надали би дръзнала да наруши суверенитета ѝ. Значи страните - неофициални притежателки на нуклеарни сили (Израел, Индия, Пакистан и Северна Корея) ще са по-слабо стимулирани да унищожават своите арсенали, а другите страни, назад, получават нов тласък да се снабдят с такива оръжия.

Второ, за разоръжаването: след началото на бойните дейности Съединени американски щати замразиха разговора с Русия за стратегическата непоклатимост, надлежно в близко време не се чакат никакви съкращения на арсеналите или нови договорености за надзор над въоръженията.

Трето, за спокойно потребление на атомната сила: Шейнман упрекна Русия, че основава опасности за АЕЦ на украинска територия.

Американският посланик обаче е надъхан като цяло оптимистично, прецизира " Комерсант ". " Действията на Русия несъмнено ще повлияят климата на конференцията, само че съгласно нас, в случай че се съблюдава правилният баланс сред упоритости, реален метод и може би компромис, след четири седмици ще получим консенсусен документ, описващ способи да се подсигурява несъмнено бъдеще и определящ мястото на контракта в многополюсния международен ред ", декларирал е Шейнман.

Според коментар на съветското посолство в Съединени американски щати делегацията на Русия ще отстоява на форума позицията, че интервенцията в Украйна няма нищо общо с ДНЯО, а внасянето на странични тематики " единствено ще утежни без друго сложната обстановка ". По-рано задачата прикани американските дипломати " да основават условия за неконфронтационен и деполитизиран разговор ". " Надяваме се Вашингтон и съдружниците му да проявят задоволително политическа воля и здрав разсъдък, поставяйки интереса да бъде непокътнат ДНЯО по-високо от конюнктурните цели ", цитира вестникът изказване на посолството.

Москва има интерес конференцията да протече сполучливо, въпреки че ситуацията през днешния ден е по-неблагоприятна за нуклеарното неразпространение, в сравнение с даже през студената война. Това декларират в отчет съветските специалисти от неправителствения ПИР-център Владимир Орлов и Сергей Семьонов.

Те открояват измежду факторите с отрицателно въздействие върху обстановката към ДНЯО малко по-различни проблеми, в сравнение с американските представители. Първо, установяват, че след последната обзорна конференция от 2015 година ситуацията в областта на стратегическата непоклатимост се е влошила - редица контракти към този момент не съществуват. Второ, нарастват арсеналите на нуклеарните сили - Англия да вземем за пример съобщи, че ще усили своя с 40 на 100. Трето, поляризират се методите към нуклеарното разоръжаване - неядрените страни застават на по-радикални позиции, написа изданието във връзка скорошната първа среща на страните, подписали Договора за възбрана на нуклеарните оръжия. Четвърто, възможностите за възобновяване на нуклеарната договорка с Иран са спаднали съвсем до нулата.

Пети фактор е разпространяването на нуклеарни оръжия и чувствителни технологии " измежду свои ". В тази връзка специалистите напомнят рецензии на Русия против така наречен взаимни нуклеарни задачи на НАТО и един нов проблем - плануванаъа доставка на атомни подводници за Австралия в границите на плана АУКУС. " Въпреки че в границите на това партньорство Съединени американски щати и Англия очевидно възнамеряват да не позволен достъп на Канбера до високообогатен уран, основава се рисков казус, евентуално прелъстителен за Япония, Южна Корея и други съдружници на Съединени американски щати ", предизвестяват създателите на отчета.

При все това те считат за постижима цел приемането на " нечестолюбив финален документ, може би по-кратък от нормалното, който да удостовери жизнеспособността на ДНЯО ". А в най-лошия случай предвиждат в Ню Йорк " остро счепкване, което ще сложи под подозрение и полезността, и успеваемостта на този контракт ", прибавя " Комерсант ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР