Неуспешно покушение пред рибния ресторант Капитан Кук“ в столицата плаши

...
Неуспешно покушение пред рибния ресторант Капитан Кук“ в столицата плаши
Коментари Харесай

19 години мистерия с изчезването на Мето Илиенски, това ли са причините

Неуспешно нападение пред рибния ресторант „ Капитан Кук “ в столицата плаши боса във ВИС Методи Методиев – Мето Илиенски, и ясно демонстрира, че е поръчан, написа Телеграф бг.

Заведението през днешния ден е част от известна верига за заведения за хранене, само че пази загатна за бурните години, в които бе обичано място на шефове на групировки със подозрителен бизнес.

Сигнал

В януарски ден на 2003 година считаният за финансов мозък на ВИС Мето Илиенски излиза с защитата си от „ Капитан Кук “. Още на стълбите той е прострелян в дланта от движеща се кола.

Според служители на реда убиецът се е целел в него, само че по щастлива случайност сега на изстрела Методиев се обръща обратно към човек от защитата си и това избавя живота му.

След несполучливото нападение Илиенски си дава сметка, че даже многочислена защита не може да го избави, в случай че е поръчан да бъде погубен.

Случайното завъртане на тялото по време на изстрела е единствено краткотраен късмет.

Въпреки че ресторантът се намира на метри от незабавната болница „ Пирогов “, Методиев не отива незабавно там, а след към половин час. Все отново въпреки и лека, раната на ръката му е огнестрелна и той търси здравна помощ. Така полицията схваща за случая.

Бул. „ Пенчо Славейков “, където се намира заведението, почернява от чиновници на реда, само че следи от наемния палач не са открити. Счупените стъкла на ресторанта са изчистени, само че е открита гилза от единствения патрон.

Никой не е чул изстрела. Методиев и защитата му са разпитани в Столична дирекция на вътрешните работи, само че няма тенденция кой е протегнал ръка на висаджийския необут.

Илиенски декларира, че не знае за какво са го стреляли, както и че няма врагове и причина да бъде погубен. Криминалистите са наясно, че той не им спомага да разплетат закононарушението.

По това време тлеят какви ли не вражди и сред борческите групировки, и сред обособени фигури в подземния свят.

Версии

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи ген. Бойко Борисов е сбит, че се работи по няколко версии за покушението. Едната от тях е, че повода е обвързвана с спорове в самата формация ВИС.

Друга от версиите търси връзка с преразпределение на наркоразпространението. Според антимафиоти половин година по-рано е станало разбъркване на контрола, ознаменувано със стрелби по едри фигури в бизнеса.

Напрежението сякаш е било потушено от огромните босове, само че се допуска, че може да са останали тлеещи огнища.

Разследването на покушението против Методиев по този начин и не стига до на никое място. Само той и най-близките му може да са предполагали от кое място е пристигнала офанзивата.

Методиев получава прякора си Илиенски поради стоковия пазар „ Илиянци “, който той управлява с емблемата на ВИС. Говори се, че Главния, т.е. боса Георги Илиев, го е подозирал в заделяне от приходите на групировката, само че тези клюки не са доказани в никакъв случай от никого.

Безследно

На 27 ноември 2003 година наемни убийци прострелват кума на Жоро Илиев – Румен Маринов – Нарциса, пред блока му в София.

Около 19 ч. на 29 ноември Мето Илиенски получава телефонно позвъняване, до момента в който е в жилището си в кооперация на бул. „ Ал. Пушкин “ в столичния кв. „ Павлово “, известна в незаконния свят като Колумбийското посолство.

Според проверяващи в този миг той е самичък, защото е леко настинал, а брачната половинка и детето му са в дома им на непосредствен адрес.

Методиев излиза самичък, без защита и без телефон. Качва се на мрачно „ Ауди “, което поема към кв. Бояна. Хора от ВИС настояват, че единствено един човек би могъл да го изкара на открито по подобен метод и това е босът Георги Илиев.

Няма кой да го удостовери или отхвърли. Това е последната диря от 38-годишния Методи Методиев. Говори се, че близкият до него Петър Божилов е знаел с кого е отишъл на среща, само че до гибелта си при скандал по време на лов край село Плана през 2012 година той не продумва нищо за това.

Издирване

Съпругата на Методиев – Яна, го афишира за търсене два дни по-късно. Издирването удря на камък. Една от версиите за изгубването му е, че е подведен от боса на ВИС Георги Илиев и премахнат, защото го подозирал за разстрела на кума му Румен Маринов - Нарциса.

Друга версия гласи, че е погубен поради провалена наркосделка, а трета – че самичък е провел изгубването си, с цел да се избави от екзекуция.

Съпругата му Яна.

 Съпругата му Яна.

Нито една от версиите не е потвърдена и през 2010 година съдът публично афишира Методи Златков Методиев за мъртъв, а за негови наследници брачната половинка му Яна и щерка им Мина.

В идващите години се приказва, че вдовицата продава част от наследените парцели и активи за милиони, както и че част от имуществото му минава в непознати ръце. Апартаментът от 200 кв.м в кооперацията на бул. „ Ал. Пушкин “ е продаден на прочут футболист. /Блиц.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР