Неуспелият кандидат на ГЕРБ за шеф здравната каса Иванка Динева

...
Неуспелият кандидат на ГЕРБ за шеф здравната каса Иванка Динева
Коментари Харесай

Здравният министър назначи компрометиран кадър на ГЕРБ за шеф на Медицински надзор

Неуспелият претендент на ГЕРБ за началник здравната каса Иванка Динева - персона със мощно противоречиви качества, ще позволява и управлява работата на всички лекари и лечебни заведения като шеф на " Медицински контрол " под подчинението на здравния министър проф. Христо Хинков. Интересното в тази ситуация е, че Динева е назначена на значимия пост от министра, макар че той остро я подлага на критика единствено преди няколко месеца. Сега обаче Хинков очевидно е претърпял " политически катарзис " - както постоянно в последно време се случва по линия на разнообразни сделки в некоалицията.

Иванка Динева бе претендент на ГЕРБ за шеф на Националната здравноосигурителна каса, който ПП-ДБ не утвърдиха през юли и се наложи Динева е дълготраен държавен админ, само че три пъти е била уволнявана дисциплинарно от здравната каса, което е показателно за управителните й качества. Тогава проф. Хинков разяснява пред бТВ, че за него нейната кандидатура е " извънредно необичайно решение, тъй като става въпрос за компрометирана персона, обществено компрометирана. Аз не знам за какво тъкмо тази жена би трябвало да бъде препоръчана за началник на касата ". След това министърът се извини на Динева във фейсбук за изявлението си.

Два месеца по-късно той към този момент очевидно е намерил причина тя да бъде препоръчана за шеф в здравната система и във вторник независимо я е назначил за шеф на една от извънредно значимите структури в бранша - Изпълнителната организация " Медицински контрол ", известна като здравната ДАНС.

От пресцентъра на Министерството на здравеопазването оповестиха, че министърът обществено и навреме се е извинил на Динева за думите си.
Реклама
" За поста изпълнителен шеф на Изпълнителна организация " Медицински контрол " са обсъждани няколко кандидатури, измежду които и тази на госпожа Иванка Динева. Решението на министъра на опазването на здравето се базира на опита и експертизата, които госпожа Динева има, с цел да извърши заложените от министерството цели, а точно преструктуриране на ИАМН и обособяване на Агенцията по трансплантации в независима конструкция. Това е и главната задача, с която е натоварена като изпълнителен шеф на организацията. Останалите предоставени задания, функционалностите, отговорностите, както и отчетността на осъществяването им са в детайли разказани в Устройствения устав на Изпълнителна организация " Медицински контрол ", споделят от министерството.
Да им намерим работа
През последните месеци " Медицински контрол " се прочу с опитите за " изпирането " на шефа на " Майчин дом " проф. Иван Костов, като отчетите от инспекцията бяха преработени общо четири пъти и то от управлението на организацията. При последните редакции ИАМН дори е изтрила по над 200 хиляди лева от възнагражденията му като доктор от 2020 година до момента, единствено и единствено да не наподобява, че е получил доста. Както " Капитал " писа,, които не омекотил.

Иванка Динева се прочу през последните месеци с очевидно голямото си предпочитание наложително да бъде шеф някъде в държавните или общинските структури. Усилията в същата посока на другата дама - доктор Таня Андреева (бивш здравен министър на БСП), която Столичният общински съвет опита да назначи нелегално за шеф на АГ-болницата " Шейново ", също са дали резултат при министър Хинков. Тя е назначена за член на експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на мястото на доктор Румен Велев, шеф на " Шейново ", който е прочут настоящ АГ-специалист. За разлика от него досега Андреева беше на четвъртинка щат в болничното заведение и напълно не е от дейните и търсени експерти.
Реклама
" Мотивите за назначението на членове на експертните препоръки към Министерство на здравеопазването постоянно са подчинени на квалификацията и експертизата, която съответните членове имат, с цел да способстват за дейностите на съответния съвет ", споделят от министерството на въпроса за какво са се спрели на Андреева.

Коя е Иванка Динева?
Динева е дълготраен държавен админ - три пъти уволнявана дисциплинарно от здравната каса (два пъти възобновена, сега евентуално апелира последното си уволняване като шеф на столичната каса).

Тя е правист и счетоводител от Югозападния университет - Благоевград, само че по-голямата част от кариерата й е минала извънредно на държавна работа. При второто държавно управление на Бойко Борисов, Динева съвместява поста на консултант на здравния министър и на юрист на държавни лечебни заведения, на които министърът е принципал, само че не намира това за спор на ползи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР