Нетипична пролет на Балканите. Силни бури вилняха в западните части

...
Нетипична пролет на Балканите. Силни бури вилняха в западните части
Коментари Харесай

Силни бури вилняха в Сърбия и Румъния

Нетипична пролет на Балканите. Силни стихии вилняха в западните елементи на Сърбия и Румъния. На места с изобилна градушка.


Силна стихия опустоши румънския град Тимишоара. Ураганните ветрове изкорениха дървета и отнесоха покриви. А поради поройните дъждове улиците на града замязяха на реки. На доста места поривите скъсаха и електропроводи, което докара до прекъсване на електричеството. В незабавен порядък се работеше по най-тежките повреди. В отводняването и разчистването се включи локалната работа за пожарна сигурност. Заради стихията по-рано завърши известен музикален фестивал.

Само за няколко часа в Сърбия бяха регистрирани повече от 15 000 светкавици. Най-сериозно пролетната стихия засегна Чачак и покрайнините. И макар напъните на общината и съответните органи - бяха изстреляни 829 градобитни ракети, ледени парчета въпреки всичко унищожиха огромна част от селскостопанската продукция.
Най-сериозни са вредите по кайсиите, тъй като са максимален плод. Има също съществени провали по ябълките и черешите. Черешите би трябвало да се берат до 20 дни, само че реколтата ще е слаба.
Чачак е самобитен град-рекордьор. През 2014 година тук са регистрирани 2670 светкавици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР