Неспасяема работа - дори борбата срещу пандемията не успя да

...
Неспасяема работа - дори борбата срещу пандемията не успя да
Коментари Харесай

Политизация на пандемията тресе България

Неспасяема работа - даже битката против пандемията не съумя да сплоти българите. Имаше може би някакви пет минути, в които популацията изпадна в суматоха, боязън, размисъл или нещо сходно, след което тотално се раздели на враждуващи лагери и разграничителната линия мина през отношението към ограниченията за борба с COVID-19. Който поддържа НОЩ, значи поддържа тиранина Боко, който посредством своите медии маши и глашатая Мутафчийски сее боязън и мачка човешки права. Който поддържа теоретичните постановки на доцент Мангъров - да плеснем с ръце и да се прегърнем, че да се заразим хубаво, да се натръшкаме и по-силните да оцелеят; който мощно се бори за правото да тича из Витоша и да седи на пейките в парка с биричка в ръка - той е самоуверен и героичен жител, той е герой против хунтата, той е просто свободен. Той е съвършена направа - Витрувиански човек. 

Цялото разделяне, несъмнено, минава през политическия вирус, от който избавление няма. Политическите партии не пожелаха да обединят сили против “невидимия зложелател ”, което за политически пристрастните хора несъмнено звучи обикновено, само че за хората, на които не им пука за ГЕРБ и Българска социалистическа партия, това е просто импотентно и трагично, нефелно и жалко. Така е - партиите ни дадоха опция да ги следим по какъв начин се държат по време на изключителна обстановка - като рота бойци, която се кара в окопа, до момента в който насреща врагът стреля. 

В първите дни на рецесията групата на 

Борисов предприе навременни и задоволителни ограничения  

Това е елементарно доказуемо - въпреки всичко всички сме задоволително осведомени коя страна кога вкара своя пакет ограничения и до какви последствия доведоха те. Нашите ограничения с изключение на навременни бяха и едни от най-либералните в Европа - съвсем всички магазини не престават да работят, напредването из страната ставаше свободно, а във и от регионалните центрове - с проформа бележки. Тези ограничения имаха добър резултат, това е реалност, който донесе изумително висок рейтинг на Борисов и Мутафчийски. Всичко изглеждаше повече от добре. Борисов вярно реши, че това не е просто значима борба, а борба, която неизбежно ще завоюва с малко " чук и танц " - дали след месец, два или пет - все тая - вирусът в последна сметка ще бъде надвит. Тук цялото нещо, което несъмнено се назовава мозъчен щаб на Българска социалистическа партия, тотално сгреши - червените останаха

 

съпротива освен на ГЕРБ, само че и на борбата с коронавируса 

 

Вместо да предприеме единственото вярно деяние - да поддържа ограниченията, докторите, да се опита да бъде на страната на спечелилите в тази обречена на триумф борба, вместо социалистите да станат доброволци на първа линия и да бъдат основатели на дарителски акции, БСП застана в профил и стартира да подрежда като остаряла баба през тв приемника. Левите хора инстинктивно избраха опозиционността поради самата опозиционност. От самото начало те групово излъчват един мощен сигнал - 

" Правителството и НОЩ продават боязън "

По няколко пъти дневно държавното управление и щабът ни плашат от тв екраните и така нататък, и така нататък За да обяснят това свое просветление, те настояват две противоположни неща, които могат да бъдат обединени единствено от личността на доцент Мангъров - 1. Че това е единствено някакво грипче, нищо значимо, 80% го карат безсимптомно, на крайник и не е нужно да си съсипваме стопанската система. И 2. - тази болест си коства битката, само че “предпочитаме гласа на разсъдъка ” (по К. Нинова), т.е. да се борим с нея като шведите, леко, добродушно до стаден имунитет.
Фактите обаче са други - този е вирус е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип (по данни на СЗО), а няколкото страни, които заложиха на стадния имунитет, се отхвърлиха по-късно от концепцията и в този момент са на върха на всичките черни ранглисти - Англия, Нидерландия, Белгия. Швеция не се отхвърли, само че е измежду рекордьорите по смъртност. 

След това стартира тежък ропот за... тестванията. Донякъде по-смислен диалог. Повече проби ще извадят повече носители на вируса и ще скапват положителната статистика на Борисов. Но няма по какъв начин да извадят повече трупове. Тестовете за разкриване на антитела пък бяха и към момента са надълбоко безсмислени - така наречен всеобщо тестване на Банско и на целеви групи като служителите на реда го сподели. Откъде да се появят тези антитела, в случай че търсиш обществена изолираност?

Далеч по-смислени бяха рецензиите за неналичието на самодейно тестване за търсене на носители - с PCR тестванията, с които непосредствено се потвърждава съществуването на РНК на вируса. Да, тъй като с изключение на обществената изолираност и СЗО и всички експерти във всички гайдлайни препоръчваха да се търсят интензивно и носителите, и обвързваните лица. Тук държавното управление сподели - “ми няма от кое място да ги вземем и това е ситуацията ”, и опозицията приключи огъня. Така бързо, както приключи огъня и за противоречивите стопански ограничения. Вместо да съсредоточат критиките тук, опозиционерите се заеха да громят меките ограничения - що затворихте парковете, що затворихте пазарите и така нататък И това в дни, в които в Атина, Белград и Истанбул хората нямаха право да напущат домовете си изобщо... 

Тук мачът щеше да е приключил, в случай че

 

ГЕРБ не позволи две капитални неточности,  

които сложиха под подозрение цялостното й представяне. Зачестиха случаите в ромските махали и това образно сподели неналичието на самодейни ограничения измежду рисковите групи - нито в София, нито във Видин, нито в Лом, нито в Сливен, нито в Пловдив. Когато трябваше да работят в гетата, НОЩ и държавното управление действаха по измисления спор за църквите и Великден - той е фиктивен, щото никой естествен човек не е очаквал, че по време на пандемия църквите ще бъдат цялостни с българи, чиято религия е по-скоро битово-обредна.

Щабът и Министерството на здравеопазването позволиха втора неточност - вкараха ограничения постфактум. Затварянето на София бе тъкмо противоположното на това, което назоваваме навременни и задоволителни ограничения. То се случи, след като 80 000 коли напуснаха столицата. Това беше бягане след събитията, напипване на обстановката - тъкмо както историята със наложителното носене на маски.

ГЕРБ позволи и трета неточност. При положителното развиване на обстановката, с което се хвали, държавното управление трябваше към този момент да стартира проект за излизане от рецесията. Ясен, с съответни стъпки и приблизителни периоди. Вместо това властта се втвърди, все по-често говори за свършващите “чували за трупове “, за иден всеки миг пик на случаите, за идваща рецесия в лечебните заведения. Деймос и Фобос. Така ГЕРБ зареди опасенията, че изключителната обстановка им харесва, че е добре да се ръководи с декрети, че не се стремят към бърза нормализация. Отговорът не закъсня - не Българска социалистическа партия, а Движение ”Възраждане “ заприказва за народен митинг ”за правото на българите на естествен живот “...

Всички тези неточности си имат цена. Част от тази цена ще се заплати на идващите избори, друга ще се заплаща в интензивните отделения на лечебните заведения. А всички дружно ще плащаме още дълго време, тъй като допуснахме цялостен провал на публичния разговор, изцяло игнорирахме доводите за сметка на опорните точки и стадната си принадлежност. Този вирус не се лекува. 
 

P.S. В този текст неслучайно няма да намерите нищо за градската десница, колкото и да търсите. Тя, в лицето на Христо Иванов, поддържа ограниченията на Борисов, след което по този начин се изолира, че никой не я видя до убийството на Милен Цветков. Тогава неизвестно за какво десните хора свързаха дрогирания палач с ограниченията против вируса, които опразнили улиците по този начин, че той да развие голяма скорост?! Имаше и други глупости, казани в онази нощ... 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР