Неслучилите се реформи в съдебната система и в енергетиката бавят

...
Неслучилите се реформи в съдебната система и в енергетиката бавят
Коментари Харесай

Пеканов: Не чух ясни предложения от парламентарните партии по Плана

" Неслучилите се промени в правосъдната система и в енергетиката бавят утвърждението на Националния проект за възобновяване и резистентност, по който България чака да получи 12.6 милиарда лв. от Европейски Съюз ".

Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов пред Bulgaria ON AIR.

Парите не са обичаното на българските политици харчене, а за вложения, сподели още той.

" Съдебната промяна задържа Плана все още дружно с тематиката за енергетиката. Ще продължим с полемиката. Ние организирахме няколко такива разисквания - с специалисти, с разнообразни организации и институции, които са част от правосъдната система. Но не се стигна до консенсус. В сферата на енергетиката главният препъни камък е, че ръководещите доста дълги години са замитали тудните въпроси за зеления преход ", разяснява Пеканов. " Сега обаче се изисква от нас безусловно в границите на няколко седмици, да поемем задължения по какъв начин ще се развива българската енергетика в идващите десетилетия. Това е мъчно и може би не е редно един длъжностен кабинет да пристигна и за няколко седмици или за няколко месеца да реши това. Тук част от решенията да бъдат оставени на предстоящ парламент - като въпроса за бъдещето на въглищните региони. Да, зеленият преход е значим, само че е значимо и да защитим хората в тези райони, " съобщи служебният вицепремиер.

Успели сме да реализираме някакъв консенсус в България, че като цяло проектът е добър и би трябвало да бъде импортиран, само че в този момент в границите на договарянията с Европейската комисия би трябвало да почистим тези два въпроса. Искаше ми се да чуя някакви отзиви и оферти по какъв начин да отговорим на тези големи упования от страна на европейските институции. За страдание не получих кой знае какъв брой ясни оферти от парламентарните партии, " показа Пеканов, като посочи:

" Ние можем да имаме оферти като настоящо служебно държавно управление и изпълнителна власт, само че в последна сметка тези промени ще бъдат гласувани от един предстоящ парламент след време. Някои такива промени, в това число измененията в правосъдната система, могат даже да изискват конституционно болшинство. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР