Нескончаемият спор, в който участвахме през последния един месец за

...
Нескончаемият спор, в който участвахме през последния един месец за
Коментари Харесай

Проф. Р. Стоилова: Има достатъчно клаузи, които предпазват жените от пряка дискриминация, но трябва да бъдат окуражавани сами да търсят своите права

" Нескончаемият спор, в който участвахме през последния един месец за Истанбулската спогодба, сподели доста ясно, че в България не престават да царят доста предразсъдъци, свързани с равнопоставеността на половете ", означи в изявление по " Хоризонт "    професор Румяна Стоилова , шеф на Института за проучване на обществата и знанието към Българска академия на науките, в коментар във връзка Международния ден на дамата 8 март и по отношение на данни от изследване на Евробарометър, съгласно което болшинството българи са уверени, че у нас сме постигнали тъждество на половете: " Така че е належащо непрестанно и непрестанно да потвърждаваме, че проблеми има ", акцентира Стоилова и разясни: 
" От една страна разликите в заплащането на труда. Разбира се, могат да бъдат приведени и образци за ниска представеност на дамите на управнически позиции. Ето образецът какъв е? Жените са повече от половината измежду тези, които имат дипломи за висше обучение, само че са под една трета на управителни позиции в Народното събрание. Тоест има някакви бариери, има някакви механизми, които водят до по-ниската представеност на дамите, не е само образованието това, което дефинира тяхното място в обществото ".

Мисля, че има задоволително клаузи, които защищават дамите от директна дискриминация, само че би трябвало да бъдат окуражавани и самите дами да търсят своите права, означи проф. Стоилова, като даде образец: " Част от тези права е да упорстват и за в допълнение образование, когато се връщат на работа след спиране за раждане и развъждане на своите деца ".

" Не е толкоз рисково и проблематично в България позиционното неравенстно по възнаграждение, по заемани позицииq колкото е проблематично, че нискообразованите дами, живеещи в по-традиционни фамилии, имат в действителност лимитирани благоприятни условия да избират по какъв начин да се развива техния живот ", сподели още проф. Стоилова и акцентира, че разнообразието е този блян, към който би трябвало да се стремим:

" Разнообразие на работното място и за всяка една от сферите на публичния живот, тъй като е потвърдено, че екипи, които са смесени  - сред мъже и дами, действат по-добре.  Само че това разбъркване не значи, че дамите би трябвало да стигат до " стъкления таван " -  т.е. до едно приблизително ниво, след което, когато се мисли за покачване, за водачество погледите да се насочат на първо място към мъжете.  Това е въпрос и на настройка, която, от една страна би трябвало да подтиква дамите, които биха поели тежката роля да заемат управителни позиции, и въпреки това, би трябвало да бъде едно по-голямо приемане на обстоятелството, че дамите могат да се оправят в двете сфери -  както на фамилията, по този начин и на специалността, по силата на това, че особено в някогашните социалистически страни към този момент имаме и по дълга традиция на съвместяване на работа и семейство.  Защото предходните генерации дами в България въобще нямаха избор  - тогава съвместяването на работа и семейство беше една постулирана норма и постоянно това съвместването беше с цената на " избора " в кавички на дамите за по-ниски позиции в служебната подчиненост, които по-добре биха им разрешавали да съвместяват работата със фамилията ".

Целия коментар на проф. Румяна Стоилова може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР