Несигурността на политическата сцена, а не недостигът на суровини води

...
Несигурността на политическата сцена, а не недостигът на суровини води
Коментари Харесай

Ако не се реши бързо конфликтът в Украйна, световната икономика може да се свие с 30%

Несигурността на политическата сцена, а не дефицитът на първични материали води до сериозния скок на цената на горивата на международните пазари сега. Това разяснява финансовият анализатор Цветослав Цачев за Българска национална телевизия. На фона на ценовите върхове, които означиха петролът, газът и някои скъпи метали, слециалистът предвижда, че в случай че не се реши бързо спорът в Украйна, международната стопанска система може да стигне до сиване с 30%.

А с изключение на директното отражение на военните дейности върху цените на горивата, ограничението на вноса от Русия може да засегне така и така затруднени браншове като автомобилостроенето и производствотона мобилни телефони, да вземем за пример.



В момента в международен мащаб няма свободен потенциал на горива. Oграничаване на вноса на енергийни запаси от Русия може да задълбочи икономическите проблеми на Европа.

" И оттова идва нежеланието на запада да приложи ограниченията в цялостната им мощ, тъй като това незабавно ще значи доста по-голяма суматоха на петролния пазар в съпоставяне даже с това, което виждаме през последните дни, което незабавно би се отразило на бизнеса като презапасяване, върху цените като скок в доста по-висока степен, в сравнение с сме сега. И надлежно в една суматоха на всички места по света и страхове за настъпваща криза ", сподели Цветослав Цачев.

Ако политическата неустановеност продължава, цените на суровия нефт, както и на газа, може да продължат да порастват. Специлаисти предвиждат, че барел нефт може да стигне 150 - 200 $ за барел в идващите дни. Така цената ще надмине върха от 139 $ за барел. Златото също доближава рекордни стойности. Ценови пик при започване на седмицата реализира газът. Цените порастват и при други скъпи метали като алуминий и мед.

" Представете си, че спре производството на метали и газ като неона, който е значим за производството на чипове, и за него има дефицит в международен мащаб. Това значи да спре освен производството на коли, само че и производството на мобилни телефони и електроника ", сподели Цачев.

Като цяло, в случай че политическата конюнктура към Украйна не се успокои, можем да достигнем пикови равнища на криза на международната стопанска система.

" Ако не забележим доста бързо разрешаване на казуса, рискуваме тази криза, която се чака поради повишаването на петрола, в действителност да бъде доста по-силна и да бъде с мащабите на това, което видяхме тъкмо преди 2 години, когато стопанските системи се сринаха с 20-30 % ", сподели Цачев.

На този декор доларът и еврото се обезценяват, а цената на йоана пораства. Блокирането на валутните запаси на Русия демонстрира, че доста страни ще търсят опция те да трансформират доларови запаси да отидат към йоани и други валути, счита Цветослав Цачев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР