Нещо се счупи във вечерта на 7 май на „Анфийлд“

...
Нещо се счупи във вечерта на 7 май на „Анфийлд“
Коментари Харесай

Барса трябваше да уволни Валверде след Ливърпул и сега има проблем

Нещо се счупи във вечерта на 7 май на „ Анфийлд “ и, четири месеца и половина по-късно, стартира да наподобява като да няма никаква опция да се поправи.

Загубата на Барселона с 4:0 на посетители на Ливърпул в полуфиналния реванш на Шампионската лига представляваше жесток нокаутиращ удар за всекиго в клуба от Каталуня. Преди мача „ блаугранас “ бяха напълно покрай исторически требъл, а вместо това сезонът им завърши тъкмо там посред нетърпим срам и оскърбление.

След 18 дни в Севиля Лионел Меси и Жерард Пике дадоха всичко от себе си да покажат мощ и самочувствие преди финала за Купата на краля против Валенсия, като обществено пред медиите демонстрираха обединяване на колектива. Само че в действителност черното покривало на неуспеха и крушението нямаше по какъв начин да бъде вдигнато. И Барса падна.

В конференцията след финала старши треньорът Ернесто Валверде беше на ръба да се разплаче пред натрупалите се голям брой кореспонденти, оператори и фотографи. Беше явно, че никой от публицистите в залата нямаше предпочитание да е този, който ще ритне падналия на земята. Пред тях въпреки всичко стоеше един честен мъж, който бе дал всичко от себе си. То просто не беше задоволително положително.



И с това трябваше всичко да е завършило. Бордът на Барса бе свикал заседание след позора на „ Анфийлд “ за обсъждане на бъдещето на наставника на тима и реши да му гласоподава доверие до финала за купата. После изненадващо хората от управлението взеха решение да сторят същото и след непредвиденото проваляне от Валенсия, макар че значително от тях мислеха, че Валверде би трябвало да бъде освободен.

Президентът на клуба Джосеп Мария Бартомеу бе основният съдружник на старши треньора, и то много добър основен съдружник. Той застана зад своя човек, комуто бе дал нов контракт през януари до края на сезон 2019/20 с алтернатива за още един.

Това обаче беше неточност. В Испания постоянно в пресата се приказва за „ sensaciones “. Усещания. Или усеща. А възприятието след „ Анфийлд “ – и още повече след загубата в Севиля – бе на потребност от смяна.





Двете поредни капитулации в Шампионската лига – против Рома и Ливърпул – повдигнаха съществени въпросителни към тактическата подготвеност на Валверде на най-високото равнище във футбола, а и в това време клубът се отдалечи от оня провокирал толкоз възхита в предходните години жанр на игра.

Започване начисто през лятото би било релативно неусетен ход и би дал премного време за приготовление на новия сезон под управлението на нов старши треньор. Май или юни месец щеше да е идеалното време за смяна.

Дори и Меси в свое скорошно изявление призна, че е останал сюрпризиран от това, че Валверде не е бил освободен след края на предишния сезон, при все това след това призна, че играчите се усещали основните отговорници за загубата на „ Анфийлд “.

След провалянето в Ливърпул последваха девет публични мача за „ блаугранас “ и от тях бяха извоювани единствено три, и то все на личен терен – 2:0 против Хетафе на 12 май и две победи подред с по 5:2 против Бетис и Валенсия този сезон. Загубата от „ лос че “ във финала за купата на 25 май беше на безпристрастен терен – стадиона на Бетис „ Бенито Вийямарин “ – и отборът на Валверде не съумя да бие и един път в петте си визити след „ Анфийлд “: 2:2 против Ейбар (19 май), 1:0 против Атлетик Билбао (16 август), 2:2 против Осасуна (31 август), 0:0 против Борусия (Дортмунд) (17 септември) и 2:0 против Гранада (тази събота).



След последното проваляне Валверде сподели, че се усеща виновен за случилото се и че тимът му не е заслужавал да победи. Последното се трансформира в неприятен табиет, в тревожна наклонност. Срещу Гранада старши треньорът на първенците пусна за второто полувреме Меси, само че даже и вълшебният аржентинец не можа да вдигне ентусиазма на отбора. Не съумя и младокът Ансу Фати, който се появи от пейката в Памплона, с цел да изравни против Осасуна.

Валверде призна очевидната истина – че тимът му не играе добре като посетител. В Гранада не бе основано и едно чисто състояние, освен това против дилетант в елита. Антоан Гризман изглеждаше изолиран на крилото във всички досегашни визити, Луис Суарес все още играе най-много поради репутацията си, а Меси не е и покрай върховата си форма. В центъра лятното попълнение Френки де Йонг е бледа сянка на оня диригент от Аякс, безконечното стартиране на Сержи Роберто буди неразбиране, а в събота и Артур, и Серхио Бускетс липсваха.

А проблеми има, и то огромни, и в отбраната. С 9 позволени гола защитата на Барса в този момент е най-пропускливата в Ла Лига дружно с тази на Бетис. „ Нямах тази статистика и тя не се вписва с правеното от нас в последните години – сподели Валверде. – Съперниците ни се любуват на огромен триумф против нашата отбрана, значи не сме добре. “

Все още е прекомерно рано през сезона и други любимци за купата също изпускат точки. Освен това би трябвало Меси скоро да е в оптимална кондиция и една позитивна серия от резултати може бързо да промени актуалната отрицателна динамичност.



Този път обаче го има загнезденото чувство, че това е тим в крах, че „ Анфийлд “ е бил сцена на изтезанието на Валвердевия тим и че бордът на Барса не е работил в точния миг за смяна.

Пропускането на опцията за уволняване на старши треньора през лятото оставя клуба в изключително състояние. Смяната на ментор посред сезона е надалеч по-трудна, а и намирането на подобаващ правоприемник също не е по никакъв начин елементарно. Само няколко мача след началото на новия сезон в Кан Барса имат огромен проблем, и то проблем, който можеше да бъде избегнат.

Както сподели Луис Суарес пред телевизионните камери след загубата в Гранада, може би „ блаугранас “ в този момент просто би трябвало да преглътнат това, че им следва сложен сезон.
Бен Хейуърд, „ Ийвнинг Стандард “ Примера дивисион 5 кръг, събота 21 септември  Гранада 2:0краен резулат  Барселона
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР