Несъмнено великденските яйца са традиционният продукт за всяка една великденска

...
Несъмнено великденските яйца са традиционният продукт за всяка една великденска
Коментари Харесай

Как изглежда великденската трапеза по цял свят

Несъмнено великденските яйца са обичайният артикул за всяка една великденска софра. Но с изключение на красиво боядисани яйца, в другите страни по света подреждат и разнообразни ястия.

Класическата софра в България изисква печено агне и домашно подготвен козунак. Агнешкото месо символизира жертвоприношение на Христос поради човешките грехове. Яйцето символизира началото на новия живот и Възкръсването на Христос, а козунаците символизират тялото на Исус.

Козунаци се месят в съвсем всички славянски страни по света, като се декорират по друг метод. В Словения и Хърватия да вземем за пример наложително слагат кръст върху великденския самун.

 Великденска софра

В Испания козунакът стартира да се меси още с началото на Страстната седмица, като наподобява повече на огромна поничка, в сравнение с елементарен самун. В центъра на козунака се слага твърдо сварено яйце.

Във Англия обичайният самун се оформя като кръг. Тестеното произведение, което има 100-годишна история, се украсява с 12 по-малки топки, които символизират Христовите апостоли.

В Гърция и Португалия наложително украсяват козунака с червени великденския яйца, които символизират Христовата кръв, а върху хляба се слага кръст.

В Мексико замесват самун, наименуван Capirotada, от брашно, стафиди, карамфил и сирене като се счита, че всяка една съставна част символизира страданията на Христос.

 Панетоне за Великден в Италия

В Грузия, вместо великденски козунак, на обичайна софра за Великден се поставят великденска торта с блат и крем. Обикновено грузинците носят тортата в деня на Възкресението в църквата, с цел да бъде благословена.

В Русия на Великден се подготвя салата от алено цвекло и сирене, която се декорира тематично с присъщи великденски знаци. На трапезата и трапезата участва и съветския кулич, който много наподобява на познатия ни козунак.

В Италия обичайният самун се споделя панетоне, който е доста известен и у нас. Панетоне – в превод хлябът на Тони, е и обичаен самун за коледните празници в Италия, а неговата поява в обвързвана с доста забавна история.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР