Несъмнено лихвите по жилищните кредити са на исторически ниски нива.

...
Несъмнено лихвите по жилищните кредити са на исторически ниски нива.
Коментари Харесай

Ниски лихви по ипотечните заеми поне още една година

Несъмнено лихвите по жилищните заеми са на исторически ниски равнища. Това продължава към този момент трета поредна година и главният въпрос, който вълнува потребителите е докога това ще е по този начин. Единствено преди всичко повишението на цената на заема зависи от избрания от Европейска централна банка. Засега няма индикация оттова да подхващат промяна. Според български анализатори смяна няма да има и през 2022 година, защото най-малкото няма сходна индикация и на българския пазар.

Депозитите нарастват – към този момент са над 65 милиарда лева – в това време раздадените ипотечни заеми са под 13 милиарда лева, потребителските заеми също са под 13 милиарда лева Т.е. имаме свъхликвидност в банковата система, много конкурентна среда и не се чака през идната година придвижване на лихвите в посока нагоре. Естествено, те не всеки път ще останат толкоз ниски. Лихвите по депозитите не всеки път ще стоят нула. Напоследък се приказва и че ще би трябвало да плащаме такси, в случай че държим по-големи суми като депозити.

„ Но сегашната пазарна обстановка, с огромната ликвидност, с огромното търсене и конкурентност сред банките – чакам лихвите да останат такива и през идната година. Не виждам нищо тревожно в пазарната обстановка. Засега пазарът е извънредно постоянен. Виждаме в един в действителност доста деен, много парещ пазар на парцели, и търсене на ипотечно кредитиране, само че към момента това не наподобява като балонно търсене и не е притеснително “, разяснява Тихомир Тошев, шеф на „ Кредит Център “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР