Неприемливо е увеличаване на правомощията на президента. Това е опасно,

...
Неприемливо е увеличаване на правомощията на президента. Това е опасно,
Коментари Харесай

Валентин Касабов за протестите: Време е овчарят да вкара стадото в кошарата

Неприемливо е увеличение на пълномощията на президента. Това е рисково, счита зам.-председателят на НФСБ Валентин Касабов.

От през днешния ден ГЕРБ стартира консултациите с партийно показаните политически сили по предлагането за привикване на Велико национално заседание и промени в Конституцията. Първите договаряния ще бъдат точно с съдружните сътрудници от "Обединените патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. Едно от предложенията на Вътрешна македонска революционна организация планува увеличение на пълномощията на президента. От НФСБ обаче не са съгласни с това.

"Нашето мнение е, че Радев е несъответстващ, не е на мястото си. Трябва да има някакъв разговор, а има размахване на пръст. Страшното е, когато стадото се възприема като глутница. Време е овчарят да вкара стадото в кошарата. Не може 300 индивида да лимитират правата на милиони жители ", съобщи Касабов пред Нова телевизия във връзка антиправителствените митинги и блокадите на кръстовища в столицата от страна на стачкуващи.

"Какво въобще се случва в страната? Един безпорядък. Виждаме какво се случва и на улицата – тълпата атакува майка с две деца. От президента, Българска социалистическа партия или някогашния омбудстман Мая Манолова да сте чули нещо? Да сте чули нещо от майките от „ Системата ви убива "? Да атакуваме една майка с две деца – това ли е мярката на улицата? ", попита депутатът от партията на Валери Симеонов и добави, че протестиращите против властта са 200-300 души, множеството платени, а "господарят е в Дубай”.

Според зам.-председателя на НФСБ, митингът почнал с заплащания по 150 лева на човек след измененията в Закона за хазарта, които стопираха хазартния бизнес на обвинения Васил Божков.

"Ще се върне суверенът, ще се върнат работещите, осъзнатите хора, ще тръгнат на работа и ще водят децата си, няколко гащника ли ще ги спрат? ", попита още той.

Що се отнася до новия план за Конституция, който ГЕРБ внесе в Народното събрание, Касабов изясни, че като обособена партия НФСБ има свои визии за процесите в България. Тепърва предстоят диалози по този план, а в партията не са разисквали при какви условия ще сложат подписите си под предлагането на ръководещата партия.

Валентин Касабов напомни и че от много време е имало претенции от страна на президента и разнообразни "маргинални партии " за привикване на Велико национално заседание. "Но когато ГЕРБ оповестиха, че внасят план за нова Конституция и привикване на Велико национално заседание, тези, които преди този момент го желаеха, се отхвърлиха от това. Е, какво желаят тогава – Корана ли? ", запита той.

От НФСБ поддържат редуцирането на броя на депутатите, само че не и на 120, тъй като това било прекомерно малко.

Зам.-председателят на партията заяви, че не е говорено дали да бъде пресечен мандатът на настоящия основен прокурор Иван Гешев и ръководителите на висшите съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков. Касабов дефинира Иван Гешев като "свестен основен прокурор ".

Във връзка с това, че депутатите от Движение за права и свободи са нужни, с цел да се утвърди нова Конституция, Касабов акцентира, че от НФСБ не си приказват с Движение за права и свободи, само че имало "колеги от Българска социалистическа партия ", които били мъдри и рационални "извън Корнелия Нинова " и от тях можело да пристигна единодушие и да се получат необходмите 160 гласа за приемането на закона за привикване на Велино национално заседание..

Народният представител от НФСБ разяснява и резултатите от социологическите изследвания за публичните настройки. "Ние сме някъде сред 5 и 6%, въпреки че на доста им се желае да сме под чертата. Резултатите за партията на Слави Трифонов са много повишени. Но това е моментна фотография, има време до изборите и никой не знае по какъв начин ще се трансформират публичните настройки ", изясни той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР