Неписаното правило на живи хора да се подаряват само нечетен

...
Неписаното правило на живи хора да се подаряват само нечетен
Коментари Харесай

Букет от четири цветя е символ на смъртта

Неписаното предписание на живи хора да се подаряват единствено нечетен брой цветя съществува надалеч не във всички страни. Например в някои източни страни има поверие, че четното количество цветя носи благополучие в дома.

Според българските обичаи, а и съгласно традициите на доста други нации четното количество цветя се носят само на погребения. Истинска засегнатост е на жив човек да подариш четен брой цветя.

 цветя

Съществуват няколко версии за произхода на тази традиция. Според езическите вярвания четните цифри са знак на злото и на гибелта. Затова има и сентенция – бедата не идва в никакъв случай сама.

Точно от съображения да се стои надалеч от злото е тръгнал обичаят на живи хора да се подаряват букети от нечетен брой стръкове. Много антични култури считали четните цифри за завършващ цикъл, да вземем за пример на живота.

Нечетните цифри, с изключение на тринадесет, тъкмо назад, символизират щастието, триумфа и шанса. Нечетните цифри са нестабилни, те символизират придвижването, живота и смеха, а четните са знак на покой.

 лилия

За античните питагорци въплъщение на положителното, живота и светлината са били нечетните цифри, както и дясната страна, която се е считала за страната на шанса. Лявата страна, както и четните цифри, символизирали гибелта, злото и тъмнината.

В японската просвета числата 1, 3, 5 символизират мъжкото начало „ ян ”, както и живота, силата и придвижването. Числата 2, 4, 6 символизират женското начало „ ин ”, а също по този начин покоя и пасивността.

В Япония не е редно да се подаряват четири цветни стръка на жив човек, тъй като цифрата 4 символизира гибелта. В Грузия пък считат, че всичко, обвързвано със семейнните полезности, носи благополучие.

Затова две цветя, които символизират съпружеската двойка, се считат за идеално комбиниране, а на гробищата се носят нечетно количество цветя. Това се прави, с цел да не реши покойникът да викне половинката си и да станат двама.

Затова на погребения в Грузия всички носят нечетно количество цветя, и най-често по едно, тъй като другояче рискуват да разстроят още повече скърбящия член на фамилията.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР