Непалецът Нирмал Пурджа е изкачил връх Макалу (8485 м), съобщи

...
Непалецът Нирмал Пурджа е изкачил връх Макалу (8485 м), съобщи
Коментари Харесай

Непалец изкачи трети осемхилядник за два дни за историческо постижение

Непалецът Нирмал Пурджа е изкачил връх Макалу (8485 м), заяви Seven Summit Treks, представен от " Дневник ". Постижението му е част от исторически връх, откакто той стъпи на трети осемхилядник за два дни.

``
реклама

" На 22 май изкачих Еверест (8848 м) в 5.30 сутринта и Лхотце (8516 м) в 15.45 ч. макар огромния трафик (около 320 души). Днес таман дойдох в базовия лагер на Макалу и ще потегли в опит да изкача върха непосредствено от базовия лагер ", написа в четвъртък Пурджа във " Facebook ".

От компанията оповестиха, че той е стъпил на Макалу в 6.00 часа на 24 май. Непалецът усъвършенства върха за най-бързо нанагорнище на три осемхилядника, който самичък сложи през 2017 година със стъпването на Еверест, Лхотце и Макалу за пет дни, 3 часа и 35 минути.

Пурджа употребява спомагателен О2 и поддръжка от шерпи при изкачванията си. След слизането от Еверест той отиде с хеликоптер на базовия лагер на Макалу, откъдето непосредствено е почнал офанзивата.

Негова фотография от Еверест притегли международно внимание, като сподели запушване на най-високия връх на планетата.

Пурджа е в разгара на своя " Възможен план 14/7 ", като пробва да изкачи всичките 14 осемхилядника за седем месеца. От средата на април до в този момент той към този момент изкачи шест от тях.

Ако го направи, това ще е историческо достижение. Рекордът за най-бързо нанагорнище на всички осемхилядници е на Йежи Кукучка - седем години, 11 месеца и 14 дни (между 1979 и 1987 г.).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР