Наистина ли доклад каза, че маските не помагат за предотвратяване на разпространението на COVID-19?

...
Неотдавнашното откриване на нови щамове на коронавирус предизвика страхове от
Коментари Харесай

Неотдавнашното откриване на нови щамове на коронавирус предизвика страхове от нова вълна от ограничения, повече от три години след COVID-19 пандемични принудителни блокирания и строги ограничения.

Също така възобнови дискусията относно ефикасността на маските за лице за предотвратяване на предаването – все по-разногласна тема, която често излиза извън контрола на експертите и попада в сферата на политически натоварени онлайн дебати.

Проучване, публикувано от Cochrane Library по-рано тази година, което изглежда повдигна въпроси относно ефикасността на маските, също беше хвърлено в светлината на прожекторите.

Ето всичко, което трябва да знаете за доклада и какво казват експертите за носенето на маски през 2023 г.:

Какво се казва в доклада на Cochrane?

Cochrane е международна мрежа с нестопанска цел, която включва изследователи, здравни специалисти, пациенти и болногледачи от цял ​​свят.

Докладът, публикуван през януари 2023 г., включва опити, които сравняват медицински/хирургически маски с такива без маски за предотвратяване на разпространението на вирусни респираторни заболявания.

Резултатите от тези опити показват, че „носенето на маски в общността вероятно има малка или никаква разлика в изхода от грипоподобно заболяване“.

Въпреки това, заключението на доклада призовава за предпазливост и казва, че има „висок риск от пристрастия в изпитванията, вариации в измерването на резултатите и относително ниското придържане към интервенциите по време на проучванията възпрепятстват извличането на твърди заключения“.


Наистина ли докладът казва, че маските не забавят разпространението на COVID-19?

Това се оспорва. Cochrane официално казва, че докладът е неубедителен и един от съавторите на доклада казва, че няма доказателства, че маските работят.

Карла Соарес-Вайзер, главен редактор на библиотеката Cochrane, отговори на съобщенията, че „маските не работят“ като „неточна и подвеждаща интерпретация“.

„Би било правилно да се каже, че прегледът изследва дали интервенциите за насърчаване на носенето на маски помагат за забавяне на разпространението на респираторни вируси и че резултатите са неубедителни“, каза тя.

През март Том Джеферсън, британски епидемиолог, който беше водещият автор на доклада, каза на журналист, че „просто няма доказателства, че те [маските] имат някакво значение“.

Какво казват експертите за доклада?

Много учени и професионалисти в областта на общественото здравеопазване оттогава предупредиха да не се правят заключения от доклада, подчертавайки няколко важни пропуска в систематичния преглед.

Д-р Антъни Фаучи, бивш директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, наскоро отхвърли доклада в интервю.

„Когато говорите за ефекта върху епидемията или пандемията като цяло, данните са по-малко силни, но когато говорите за индивидуална основа на това, че някой се защитава или се предпазва от разпространението на други хора, има без съмнение има много проучвания, които показват, че има предимство“ от носенето на маски, каза той.

Д-р Лъки Тран, учен от Колумбийския университет, пише в мнение, озаглавено „Не вярвайте на онези, които твърдят, че науката доказва, че маските не работят“, където твърди, че „анализът [на Джеферсън и неговия екип] е погрешен защото сравнява ябълките с портокалите”.

Мнение на New York Times – „Ето защо науката е ясна, че маските работят“ – цитира Майкъл Д Браун, лекар и академик, който служи в редакционния съвет на Cochrane, който казва, че рецензията не може да стигне до категорично заключение, тъй като има не бяха достатъчно висококачествени рандомизирани проучвания, при които участниците се придържаха към правилата за носене на маски.


Какво казва науката за маските през 2023 г.?

Световните здравни власти все още препоръчват използването на маски в определени случаи, за да се намали рискът от предаване.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията, националната агенция за обществено здравеопазване на САЩ, казват, че маските могат „да помогнат за предотвратяване на тежки заболявания и да намалят потенциала за напрежение върху здравната система“.

СЗО казва, че „носенето на маска намалява разпространението на респираторни заболявания в общността, като намалява броя на инфекциозните частици, които могат да бъдат вдишани или издишани“ и препоръчва носенето на такава в определени ситуации. Те включват след скорошно излагане на COVID-19, когато някой има или подозира, че има COVID-19, когато някой е изложен на висок риск от тежка форма на COVID-19 и за всеки в пренаселено, затворено или лошо вентилирано пространство.

Какви нови щамове на COVID има?

СЗО предупреди за „тревожните“ тенденции на COVID-19, включително редица нови варианти на коронавирус преди зимата в Северното полукълбо, призовавайки за увеличаване на ваксинациите и наблюдението.

Нов щам, известен като EG.5 или „Eris“ и свързан с подварианта на Omicron, наречен XBB.1.9.2, изглежда се разпространява и разпространението му нараства в световен мащаб.

Въпреки че го обозначава като интересен вариант, СЗО омаловажава страховете относно новия щам, казвайки, „въз основа на наличните доказателства, рискът за общественото здраве, породен от EG.5, се оценява като ниско на глобално ниво”.

„Въпреки че EG.5 показа повишено разпространение, предимство при растежа и свойства за избягване на имунитета, досега не са докладвани промени в тежестта на заболяването“, добави СЗО.

Вариант BA.2.86, наречен „Pirola“, новоопределен, силно мутиращ вариант на Omicron, също изглежда е във възход.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР