Неотдавнашните дипломатически усилия на президента Владимир Путин включват посещения в

...
Неотдавнашните дипломатически усилия на президента Владимир Путин включват посещения в
Коментари Харесай

Президента на Русия се среща с лидери от Близкия изток

Неотдавнашните дипломатически старания на президента Владимир Путин включват визити в ОАЕ, Саудитска Арабия и полемики в Москва с иранския президент, които съответстваха с оповестяването му за преизбиране за нов шестгодишен мандат през март.

Тези визити имаха за цел да покажат устойчивостта на Русия против опитите за изолираност от страна на Запада и да основат съюзи с страни като ОАЕ и Саудитска Арабия. Търговията сред Русия и ОАЕ наближава $10 милиарда, а Саудитска Арабия възнамерява да удвои вложенията си в Русия до над $20 милиарда през идващите две години.

Дискусиите бяха съсредоточени върху двустранните връзки, координацията на петролния пазар в границите на ОПЕК плюс и разширението на участието в БРИКС. БРИКС, в която ще се включат Саудитска Арабия, ОАЕ и други страни, съставлява както опция, по този начин и предизвикателство за Русия, която ще поеме председателството през 2024 година Фьодор Лукянов акцентира, че БРИКС е консорциум от авторитетни страни, които не е наложително да споделят общи идеологии, само че са способни да въздействат групово върху световната динамичност.

Русия се стреми към финансови нововъведения в границите на БРИКС, в това число към препоръчаната постоянна монета, обвързвана с валутите на членовете. Путин акцентира минусите на сегашната финансова система, учредена на $ и еврото, като се застъпи за цифрови валути, основани на блокчейн и централни банки, в интернационалните транзакции.

Москва търси съдействие с богати арабски монархии, които се интересуват от съветския пазар, като изследва способи за заобикаляне на рестриктивните мерки на Съединени американски щати и Европа. Близкоизточната делегация на Путин включи основни фигури от финансовия, енергийния и нуклеарния бранш, което алармира за евентуално разширение на връзките в дадените области.

Управлението на петролния пазар в границите на ОПЕК+ има доста икономическо и политическо значение за Русия. Заместник министър-председателят Александър Новак уточни подготвеност за деяние в отговор на спада на цените на петрола.

В полемиките с Иран по спора сред Израел и Хамас се загатна за блян към преустановяване на огъня посредством механизма на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. В диалог с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, Путин акцентира нуждата от отбягване на тежки последствия за цивилното население в отговор на терористични актове.

Близкоизточната обиколка засегна и Украйна, като имаше индикации, че Саудитска Арабия желае миротворческа роля в спора.

Като цяло дипломатическите старания на Путин имаха за цел да укрепят световните позиции на Русия, да подсилят връзките с основни страни и да проправят пътя за финансови нововъведения в границите на БРИКС, като в същото време се оправят с районните спорове и икономическите ползи.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР