Неотдавнашни съобщения на големи корабни компании сочат спиране на пътуванията

...
Неотдавнашни съобщения на големи корабни компании сочат спиране на пътуванията
Коментари Харесай

Как атаките в Червено море могат да се отразят на американската икономика

Неотдавнашни известия на огромни корабни компании сочат прекъсване на пътуванията през Червено море наоколо до Йемен заради продължаващите набези на секта Хути против преминаващи кораби, което води до обилни разстройства в международните търговски направления.

Това спиране оказва въздействие върху търговията сред Европа и Източна Азия, принуждавайки корабите да плават през Суецкия канал през Червено море или да избират по-дългия маршрут към Африка, което удължава доста времето – до две седмици – на пътуванията им. Според Марк Хопкинс, икономист в Moody’s Analytics, макар че 12% от международната търговия минава през Червено море, се чака последствията да обиден най-вече Европа и Азия, а не Съединени американски щати.

Хопкинс успокои, че разстройствата в корабоплаването към Арабския полуостров надали ще се отразят значително на американската стопанска система. Той акцентира, че транспортните разноски съставляват дребна част от крайната цена на множеството артикули. Въпреки че някои разстройства във веригата за доставки могат да обиден съответни браншове и енергетиката, чака се тези последствия да повлияят повече на търговията с Европа, в сравнение с търговията с присъединяване на Съединени американски щати.

Икономистът уточни още, че тези събития акцентират рисковете, свързани със тапите по международните транспортни направления, като натъртват на нуждата промишленостите да следят и вероятно да диверсифицират веригите за доставки, с цел да понижат тези опасности.

Макар че енергийните пазари означиха 6% нарастване на фючърсите върху суровия нефт WTI след решенията на огромните компании за пренасочване на маршрутите, чака се въздействието върху американските консуматори на бензиностанциите да остане в границите на нормалните ценови съмнения.

Въпреки това, заради тези офанзиви против плавателните съдове не престават да съществуват опасения за по-широката международна стопанска система. Съществуват опасения, че продължителните разстройства могат да доведат до ескалация на споровете в Близкия изток, което може да дестабилизира както районната, по този начин и международната стопанска система, както подчертаха специалисти като Хунг Тран от мозъчния концерн Атлантически съвет.

При състояние че американските военни към този момент вземат участие и е основана многонационална интервенция за отбрана на корабоплаването, евентуалната ескалация продължава да буди безпокойствие. Заплахите за корабоплаването в Суец може да накарат предприятията да преразгледат зависимостта си от доставки и материали от чужбина, изключително след предходни разстройства, породени от Ковид пандемията и геополитически събития като съветската инвазия в Украйна.

Източник

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР