Неотдавна писах за руската подготовка за голямо настъпление в Украйна:

...
Неотдавна писах за руската подготовка за голямо настъпление в Украйна:
Коментари Харесай

Джордж Фридман: Какво ще стане, ако Украйне падне?

Неотдавна писах за съветската подготовка за огромно нахлуване в Украйна: обкръжаваща маневра, която ще затвори украинските сили от север и юг. Сега се разисква като цяло подобен ход на Русия през идващите месеци, въпреки и конфигуриран по доста разнообразни способи, множеството от които се разграничават от моите предвиждания. Но значимият въпрос е дали Украйна може да отблъсне такава офанзива. През миналата година Украйна се оправи доста по-добре от предстоящото, а Русия - доста по-зле. Но огромните сили разполагат с лукса на ранния неуспех, техният размер им дава нужните запаси, с цел да се възстановят от ранните провали.

Изглежда, че Беларус мисли да се включи във войната и въпреки че полезността ѝ е лимитирана, познанията ѝ за салдото на силите в Украйна могат да бъдат от изгода за Москва. Подозирам, че съветски самолети - и разследващи сътрудници - към този момент работят в Молдова, а Румъния, неин комшия и инцидентен настойник, е нащрек. Тревогата е огромна. Франция и други европейски страни подредиха на жителите си да изоставен Беларус, а Съединени американски щати предизвестиха жителите си да изоставен Русия.

Ако украинците към този момент не могат да оказват ефикасна опозиция и в случай че фланговете, представлявани от Беларус и Молдова, отварят пътя към Полша и Румъния, какво ще създадат Съединените щати? Европа ще последва образеца на Вашингтон, за положително или за неприятно. Най-лошият сюжет, несъмнено, ще бъде война, като тази, която беше избегната по време на Студената война. Тази война по този начин и не се случи, тъй като Русия нямаше силата да победи НАТО и нейните американски благодетели. Руснаците не бяха подготвени да нападат поради риска от крах и още по-рисковата, въпреки и малко евентуална, опция за нуклеарна замяна.

Все отново Съединени американски щати би трябвало да обмислят рисковете от намесата. Ако Русия окупира Украйна, тя на процедура ще граничи с Полша, Словакия, Унгария и Румъния. За никого не е загадка, че президентът Владимир Путин, някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), счита разпадането на Съветския съюз за геополитическа злополука, което значи, че той може да сметне за също толкоз жалък и краха на съветската власт в Централна Европа. Връщането към границите на Студената война след разгрома на Украйна би асъдействало за спасяването на геополитическата позиция на Русия. Това би повдигнало въпроса дали и по кое време Русия ще продължи на запад. Това би сложило Европа в състояние, в което в никакъв случай не е предполагала, че ще се окаже: да живее с неприятелски и мощен зложелател на границата си и с не всеки път предвидима Америка, залагаща се за запазване на границите ѝ.

Сега, както постоянно, съветската окупация на Европа би заплашила американския надзор над Атлантическия океан - нещо, за което Вашингтон води две международни войни. При тези условия би било по-лесно да се оправдае директната американска интервенция. В края на краищата, тя ще може да маневрира по-лесно в Украйна и ще разполага с мрежа от близки и нуждаещи се съдружници.

Ако защитата на Украйна се разпадне, Съединени американски щати ще би трябвало да вземат някои бързи решения (или бързо да изпълнят към този момент взети решения). Те биха могли да изпратят сили в Украйна, с цел да се опитат да принудят Русия да се отдръпна, или да откажат да се бият. Прякото ангажиране на съветските войски с лимитирани сили може да бъде дълъг, мъчителен и нерешителен ангажимент. Но приемането на подобен излаз отваря вратата пред Русия да пренареди още веднъж Европа. Втора Студена война би била нужен, само че нежелателен резултат. Следователно укрепването на Украйна за попречване на нейното раздробяване би било разновидността с по-нисък риск и разноски.

Ако Украйна падне, Съединени американски щати ще бъдат принудени да се ангажират с Русия. Директните бойни дейности в Украйна ще бъдат избор, което значи, че това ще бъде политически мъчително. Президентите рядко биват възнаграждавани за отбягване на опасност, която към момента не се е материализирала, даже в случай че тя е неизбежна.

Разбира се, аз не планувам скорошното рухване на Украйна. Просто преглеждам всички разновидности, в случай че тя въпреки всичко падне. Благоразумието - и идното съветско нахлуване - го изисква. /БГНЕС

-----------------------------

Джордж Фридман, " Геополитикал фючърс "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР