Неотдавна Брюксел прие „Стратегия на ЕС за сътрудничество с Индийско-Тихоокеанския

...
Неотдавна Брюксел прие „Стратегия на ЕС за сътрудничество с Индийско-Тихоокеанския
Коментари Харесай

Китай: Намесата на ЕС в Южнокитайско море е неразумна

Неотдавна Брюксел одобри „ Стратегия на Европейски Съюз за съдействие с Индийско-Тихоокеанския район “ (CRIMARIO), съгласно която основният морски път на организацията в Индийския океан ще разшири до Южна и Югоизточна Азия. Решението притегли огромно внимание измежду интернационалната общественост.

Американският уебсайт „ Politico “ смята, че това съставлява значима смяна на Евросъюза в неговата геостратегия. Ройтерс разяснява, че макар че в този документ не се загатва Китай, декларацията на организацията може да се смята за поддръжка на Европейски Съюз към азиатско-тихоокеанската тактика на Джо Байдън, написа Радио Китай.

Свободата на корабоплаването в Южнокитайско море в никакъв случай не е била заплашвана. Точно противоположното, Съединени американски щати постоянно показват силата си в региона във връзка на „ свободата на мореплаване “, където подстрекават връзките сред локалните страни и вредят на районния мир и непоклатимост.

Намесата на Европейски Съюз и някои европейски страни в района на Южнокитайско море не е рационално решение. То нито дава отговор на техните ползи, нито е от изгода за мира и стабилността в района.

Като значима мощ на многополюсния свят, Европейски Съюз би трябвало да употребява опциите за отбрана на мира и просперитета в Индийско-Тихоокеанския район. Не би трябвало да следва практиките на Съединени американски щати за интервенция.

На 21 април немският външен министър Хайко Маас съобщи, че макар огромните разлики е належащо Европейски Съюз да резервира контактите с Китай, отдалечаването от него би било неправилен ход.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР