Неопърл изнася 75% от продукцията си. В България основен клиент

...
Неопърл изнася 75% от продукцията си. В България основен клиент
Коментари Харесай

"Неопърл" строи нов завод в Добрич за 14 млн. лв.

" Неопърл " изнася 75% от продукцията си. В България главен клиент е " Идеал стандарт - Видима "

© Иван Григоров Още по тематиката
Минаваме към по-технологични артикули

Интервю с Красимир Копчев, изпълнителен шеф на " Идеал стандарт - Видима "
2 юни 2014
" Булмат " възнамерява да построи цех в Добрич

Компанията за гъвкави съединения за санитарна техника счита да вложи над 10 млн. евро
20 мар 2014

Предприятието се чака да проработи до март идната година и да обезпечи работа на нови 170 души.
Производителят на гъвкави съединения за вода " Неопърл България " стартира строителството на нов цех в Добрич. Инвестицията е в размер на 14 млн. лева и ще усили потенциала на предприятието с 35%, а към продуктовата листа ще бъдат добавени и нови произведения. Проектът се приготвя от близо три години, когато компанията закупи земята, само че беше отсрочен от притежателя - германско-швейцарската Neoperl Group, поради други предпочитани вложения. Сега опциите за уголемение на съществуващата фабрика в града към този момент са изчерпани и по тази причина сдружението е решило да стартира строителството на новата база. Очаква се тя да проработи напролет на идната година. Предприятието в Добрич е приблизително огромно, като годишният оборот е над 30 млн. лева

Нова постройка, нови артикули

Сега " Неопърл " работи на повърхност 3500 кв.м, настрана има и има складова база от 1500 кв.м в Добрич. Новото дружество ще е със застроена повърхност 11 хиляди кв.м и ще е ситуирано на имот от 36 дка в региона на някогашните казарми, който сдружението купи от общината през 2014 година " По график строителството би трябвало да завърши до края на тази година, след което ще бъде инсталирано оборудването, а самото произвеждане се чака да стартира в края на февруари или началото на март следващата година ", сподели шефът на сдружението Веселин Велев за " Капитал ".

Втората база ще увеличи потенциала за произвеждане с към 35%. " Освен че ще увеличим сегашните артикули като размер, ще стартираме и произвеждане на части за санитарна арматура ", посочи Велев. За новата фабрика ще бъдат наети 170 души в допълнение към работещите сега във компанията към 130 души.

По думите на Велев това няма да е първото уголемение на производството. Такива са предприемани и предходните години, само че на мястото на съществуващата база. Там обаче към този момент опциите са изчерпани. Новият цех беше плануван преди три години, само че тогава инвестицията беше замразена, защото се наложи по-ранно пускане на други планове на групата.

Международният фокус

Българската компания е записана преди 17 години под името " Булмат ". Тогава съдружници са Веселин Велев и три задгранични физически лица, две от които от испанската фамилия Матеу. През 2011 година в Държавен вестник е маркирано, че компанията става напълно непозната благосъстоятелност - на записаната в Барселона Industrias Mateu.

Преди две години е преименувана на " Ен Пи Ай България ", а от ноември 2016 година се споделя " Неопърл България ", демонстрира информация в Търговския указател. Пряк притежател е испанската NPI Sanitary Components (до март предходната година се е казвала Industrias Mateu), която е част от германско-швейцарската Neoperl. Групата има 12 индустриални бази в Европа, Азия и Съединени американски щати.

" Неопърл България " работи главно за експорт, като доставя продуктите си в над 60 страни - Русия, Чили, Аржентина, Полша, Франция, балканските страни и така нататък Основните клиенти са комерсиалните вериги, фирмите, които създават санитарна арматура, и дистрибуторски компании, изясни Велев.

Последният доклад на сдружението за 2015 година демонстрира, че три четвърти от продажбите на компанията са за външния пазар. В България най-големият клиент е севлиевският производител на санитарна арматура " Идеал стандарт - Видима ", който купува към 20% от продуктите на " Неопърл ". Годишният оборот на сдружението е към 30-35 млн. лева (виж таблицата). Към края на 2015 година компанията има близо 11.5 млн. лева насъбрани облаги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР