Неочаквано откритие с може би отрицателен знак са направили русенски

...
Неочаквано откритие с може би отрицателен знак са направили русенски
Коментари Харесай

Рибари се похвалиха с необикновен улов в Дунав

Неочаквано изобретение с може би негативен знак са създали русенски риболовци – уловили са скариди във водите на Дунав. Тези ракообразни не са присъщи за реката и е допустимо да се окажат проблем за локалните типове. С появяването си те провокираха теоретичен интерес у биолозите от природонаучния музей в Пловдив, които пропътуваха над 300 км, с цел да ги видят.

За появяването на скариди в река Дунав Теодор Тодоров научил от свои другари риболовци:

" Отначало не можах да допускам. След това отидох да установя това на място. И се оказа в действителност, в река Дунав има скариди, които не са локален тип. "

В съвсем всички лимани край Русе риболовци към този момент са се натъквали на тези скариди. Да ги изследват пристигнаха и експерти от природонаучния музей в Пловдив.

" Имаме инвазивен тип скарида, която най-вероятно е влезнала от делтата на Дунав. Това е източноазиатска скарида, сладководна. 80-те години са вкарани в Украйна за хранене, за размножаване, за продажба, изпускат се, като не се управляват изискванията и един дребен интервал на безгрижие и по този метод се разселват ", изясни Кристиян Владов – гл. организатор в Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

Скаридите са месоядни, хранят се с дребни риби и хайвер и могат до доведат до дисбаланс в речната екосистема.

" Всеки един неместен тип е стеснителен, защото може да потисне различен локален тип, да го накара неговата популация да намалее или да изчезне. Ефектът на доминото – едно нещо изчезне ли, то ще повлияе на друго, на друго и най-сетне повлиява на нас хората ", сподели още Кристиян Владов пред Българска национална телевизия.

Затова и експертите, и риболовците считат, че би трябвало да се откри вид за надзор на популацията на народите.

" На въдица по случайност се хващат. Има вид, само че той е неразрешен от закона, да се хващат по-масови количества, и може би би трябвало да се измисли някаква малка врата ", сподели рибарят Теодор Тодоров. 

За феновете на речната храна има и добра вест – с изключение на дунавски риби и раци, могат да включат в менюто си и сладководни скариди.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР