Неочакван съюзник в обучението по български език получи в лицето

...
Неочакван съюзник в обучението по български език получи в лицето
Коментари Харесай

Университетът в Краков кани студенти с уникалната реч на Туск от България

Неочакван съдружник в образованието по български език получи в лицето на ръководителя на Европейския съвет Факултетът по славянски филологии в Ягелонския университет в Краков. Минути след речта в профила на катедрата по български език на университета се появи лозунгът " Доналд Туск проговори на български, а ти? "


Туск провокира възторг у нас, откакто приказва напълно на български по време на формалното разкриване на БГ председателството на Европейски Съюз в Народния спектакъл в четвъртък вечерта. Туск впечатли освен с тирада на български език, цитирайки даже Иван Вазов, само че и с знания на българската история и спортните ни триумфи, оповестява " Монитор ".

Председателят на Европейски Съюз стартира речта си със стихотворението " Отечество общително, по какъв начин хубаво си ти " на Иван Вазов. Европейският водач загатна и имената на Христо Стоичков и Захари Бахаров. И назова българите " потомци на Спартак ", " наследници на най-старата страна в Европа " и воини, които в никакъв случай не са изгубили бойно знаме в борба.

Мистика обгръща хората, които са в сянката на речта, произнесена от Доналд Туск в Народния спектакъл " Иван Вазов ". Смята се, че формалният спийчрайтър на Туск е ирландецът Уго Брейди и неговият почерк може да бъде открит в други изяви на еврошефа.

Тук обаче казусът е по-особен, защото очевидно става въпрос за човек или хора с по-близък взор върху България, българската просвета и българската история. От посолството на Република Полша отхвърлиха да разясняват изрично тематиката за авторството на речта на някогашния полски министър председател и препратиха за въпроси към офиса на Доналд Туск. В думите на поляка обаче прозират благосклонностите, които имат към България сегашният дипломат на Република Полша у нас Н. Пр. Кшищоф Краевски и изключително на шефа на Полския институт в София Ярослав Годун, които просълзиха българите с патриотични рецитали с членове на дипломатическата задача и техните фамилии за 3 март и 24 май. Дори и да не са взели участие в писането на речта полски дипломати в София минимум са дали скъпи инструкции за сполучливата изява на Доналд Туск.

След удивителната тирада на ръководителя на Европейския съвет в мрежата закипя от позитивните реакции в интернет не закъсняха. Най-честите мнения са: " Браво! ", " Адмирации! " и " Уважение! ". " Аз като българин настръхнах от речта на Доналд Туск!!! ", написа консуматор. " Доналд Туск обра овациите, откакто изнесе тирада на български и цитира поета Иван Вазов ", написа Дженифър Ранкин от английския в. " Гардиън ".

От остарели пуибликации в медиите излиза наяве, че нормално ирландец приготвя паметните речи на шефа на Европейския съвет. Не за първи път полякът избира да приказва на локалния език, с цел да укрепи политическото си обръщение. В началото на декември предходната година той бе в Ирландия по отношение на договарянията за Брекзит и след срещата си с министър председател Лео Варадкар вмъкна локалната сентенция " Ní neart go cur le chéile” ( “Няма мощ без единение “), която направи мощно усещане на тамошните поданици.
Оказва се, че съществена заслуга за този метод на европейския политик има ирландецът Уго Брейди, който е бил консултант на редица други политици и дипломати и има роля в договарянията на Англия за излизане от Европейски Съюз, оповестиха ирландските медии. Брейди е учил публицистика в Дъблинския градски университет, има магистърска степен по стопански науки и тапия по право на Европейски Съюз от Low Society of Irеland. Той написа речите на Туск от три години насам. Усъвършенствал е професионалните си умения в Центъра за европейски промени, където е бил старши теоретичен помощник.

Брейди постоянно написа за тактиката на Европа за оправянето с проведената престъпност и контратероризма и е разгласил есета за бъдещето на Англия в Европа и по какъв начин да бъде предпазено правото за свободно напредване в границите на Европейски Съюз. В последно време Брейди се изрече възторжено за ирландските дипломати, като съобщи: „ Аз евентуално виждам това, което множеството хора не могат да видят. Ирландия е най-добре квалифицираната от всички страни за договарянията за Брекзит “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР