Необяснима аномалия в Арктика озадачи учените и доведе до сериозни

...
Необяснима аномалия в Арктика озадачи учените и доведе до сериозни
Коментари Харесай

Аномалия в Антарктика: Земята е нагъната по необичаен начин

Необяснима особеност в Арктика озадачи учените и докара до съществени полемики. Експертите не могат да стигнат до едно мнение за какво хълмове в съветската част на Арктика са нагънати по този чудноват метод.

Край крайбрежията на река Марха, в сибирската част на Арктика, земята е нагъната по метод, който озадачава учените, заяви електронното издание Live Science.



Преди дни откриватели от НАСА разгласиха поредност сателитни фотоси на необичайно нагънатия пейзаж. Те са снимани от спътника " Лендсат 8 " и демонстрират двата бряга на река Марха, покрити с извити тъмни и светли линии. Необичайният зрителен резултат се следи и през четирите сезона, само че е най-отчетлив през зимата, когато белият сняг прави изображенията още по-контрастни.

Учените не са сигурни каква е повода за тази специфичност в региона. Различни специалисти от НАСА дават разнообразни евентуални пояснения. Едно от тях е обвързвано с ледената повърхнина. Тази част от Централното сибирско плато е покрита с безконечна заледеност през 90 на 100 от годината, която от време на време се размразява за къси шпации, считат в НАСА.



Участъците земя, които непрестанно замръзват, размразяват се и още веднъж замръзват, получават странни контури в овални форми или на линии и са разказани от учените в проучване, оповестено през 2003 година Този резултат се дължи на измененията в почвата и камъните при непрекъснатото заледяване и топене.

Но други сходни образци като каменните кръгове на Шпицберген, Норвегия, са с много по-малки размери от линиите в Сибир.

Друго евентуално пояснение е ерозията. Американският геолог Томас Крафорд изясни за НАСА, че линиите наподобяват релефа на седиментни скали, които получават сходни форми при размразяване на снегове или стечение на вода по тях. Според НАСА това е разумно пояснение, само че въпросите остават, до момента в който извивките не бъдат изследвани на място.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР