Необикновен камък лежи в квартал Кингстън, който се намира на

...
Необикновен камък лежи в квартал Кингстън, който се намира на
Коментари Харесай

Кингстън по Темза – кварталът, който създаде Англия

Необикновен камък лежи в квартал Кингстън, който се намира на река Темза в Лондон. Той е обкръжен от синя желязна ограда, която имитира корона, със седем колони, представляващи седемте крале, чиито имена са гравирани в основата на камъка.

Според легендата този исторически монумент е коронационният камък на Англия.

Снимка: Getty Image

Кингстън е административен център на едноименния лондонски квартал. Близостта му до фамозния замък Хемптън Корт, най-известната резиденция на Хенри VIII, го прави известно място за туристите, макар че мнозина не осъзнават невероятните събития, случили се там.

Това е по този начин, тъй като Кингстън не е елементарен лондонски квартал. Той е разгласен за първия формален кралски квартал на Англия и е един от трите такива в Лондон поради мощното си благородническо завещание.

Коронационният камък на града е изключително настоящ сега с идната коронация на Чарлз III.

Снимка: Getty Image

Значението на Кингстън датира от X век, когато крал Ателстан, един от най-забележителните саксонски крале, е коронясан през 925 година

Ателстан се счита за първия крал на Англия, победил викингите и шотландците, които се съюзили против него, в борбата при Брунанбърх.

По този метод дал началото на обединена Англия.

Смята се, че коронясването на Ателстан се е състояло на мястото, където в този момент се намира църквата " Вси светии ".

Снимка: Getty Image

Местоположението евентуално е определено заради близостта му до границата на античните кралства Уесекс и Мърсия, които Ателстан също обединил като част от ръководството си.

Въпреки че до 1790 година не са съществували сведения за камъка, се счита, че като част от церемонията Ателстан е седнал на него, до момента в който е коронясван. Реплика на тази първа корона е изложена в църквата.

„ Възможно е това да е актът на първата документирана коронация в Англия “, сподели Джулиан Маккарти, непринуден екскурзовод в Кингстън.

Кингстън остава пожеланото място за кралски коронации, като там са коронясани Едред през 946 година и Етелред Неготовия през 979 година

Тази традиция, основана от Ателстан, към момента се употребява за коронации на английски монарси, в това число коронацията на кралица Елизабет II през 1953 година и евентуално ще бъде употребен при идната коронация на крал Чарлз III, написа Би Би Си.

Статуи на минали крале и кралици украсяват античните здания на квартала и макар че е минало повече от хилядолетие от коронациите на саксонските крале, камъкът остава значим знак на предишното на града.

Друга забележителност е мостът Кингстън. Някога е бил второто място за секване на Темза след Лондонския мост.

Снимка: Getty Image

По време на въстанието на сър Томас Уайът през 1554 година против Мери Тюдор жителите на Кингстън съборили дървения мост, с цел да спрат бунтовниците да стигнат до Лондонската кула. За тази преданост кралицата дава на Кингстън кралска харта за осъществяване на спомагателни пазарни дни.

Крал Джордж V публично назовава Кингстън кралски квартал през 1927 година

През 1965 година кралица Елизабет ll издава друга кралска харта, потвърждаваща купата на Кингстън като " Кралски квартал Кингстън на Темза “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР