Необичайна гледка в коритото на река Чая прикова вниманието на

...
Необичайна гледка в коритото на река Чая прикова вниманието на
Коментари Харесай

Защо черен щъркел пристигна в Асеновград?

Необичайна панорама в коритото на река Чая прикова вниманието на асеновградчани. Черен щъркел прелита в града, с цел да търси храна. Той е видян на няколко места, измежду които и пространството край мостовете до остарялата пловдивска автогара и общинския пазар в Асеновград.
" Черният щъркел се разграничава от другите типове освен по цвета. Той избира дивата природа, скали и дървета. Докато белият гнезди в обитаемоте места ", изясни за Actualno.com видният еколог от града - доцент лекар Цено Петров. Той посочи, че черният щъркел е в Асеновград, тъй като равнището на водата във речния водоем сега е доста уместно за улов на храна. Реката не е буйна толкоз, както по други места в България.

Доцент Петров уточни, че когато придойде по-голям воден поток, дружно с него идват риби и жаби. И когато водата се отдръпна те остават в дребни водоемчета. На каменистото дъно се образуват дребни ями, в които се задържа вода и по този начин прелетната птица има опцията небрежно да се нахрани с риба и жаби. А храната е преобладаващ симптом, който е привлякъл черния щъркел в региона на Асеновград. " Не се е родил тук, а прелита единствено с цел да се храни ", безапелационен е Цено Петров.
Той заяви, че се е заел със задачата да го търси и да разбере дали няма да загнезди по дефилето на река Чепеларска. А симптом за това може да бъдат продължителните му визити във водоема през цялото лято. В умозаключение доцент Петров разясни, че екземплярът, който прелита над Асеновград, е възрастен, не е млад и доказателство за това е, че в този момент занапред стартират да се излюпват и порастват дребните им щъркелчета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР