Необичайна гледка в коритото на река Чая прикова вниманието на

Необичайна гледка в коритото на река Чая прикова вниманието на ...

Защо черен щъркел пристигна в Асеновград?.

Необичайна гледка в коритото на река Чая прикова вниманието на асеновградчани. Черен щъркел прелита в града, за да търси храна. Той е забелязан на няколко места, сред които и пространството край мостовете до старата пловдивска автогара и общинския пазар в Асеновград.
"Черният щъркел се различава от другите видове не само по цвета. Той предпочита дивата природа, скали и дървета. Докато белият гнезди в населените места", обясни за Actualno.com видният еколог от града - доцент доктор Цено Петров. Той уточни, че черният щъркел е в Асеновград, защото нивото на водата във речния водоем в момента е много подходящо за улов на храна. Реката не е буйна толкова, както по други места в България.

Доцент Петров посочи, че когато придойде по-голям воден поток, заедно с него идват риби и жаби. И когато водата се оттегли те остават в малки водоемчета. На каменистото дъно се образуват малки ями, в които се задържа вода и така прелетната птица има възможността набързо да се нахрани с риба и жаби. А храната е доминиращ признак, който е привлякъл черния щъркел в района на Асеновград. "Не се е родил тук, а прелита само за да се храни", категоричен е Цено Петров.
Той съобщи, че се е заел със задачата да го търси и да разбере дали няма да загнезди по дефилето на река Чепеларска. А признак за това може да бъдат продължителните му посещения във водоема през цялото лято. В заключение доцент Петров поясни, че екземплярът, който прелита над Асеновград, е възрастен, не е млад и доказателство за това е, че сега тепърва започват да се излюпват и порастват малките им щъркелчета.

Източник: actualno.com