Burning Man наводнява десетки хиляди, докато властите разследват един смъртен случай

...
Необичайна буря в края на лятото превърна едноседмичен контракултурен фестивал
Коментари Харесай

Необичайна буря в края на лятото превърна едноседмичен контракултурен фестивал в небрежна бъркотия с десетки хиляди купонджии, затънали в кал до крака и без работещи тоалетни в пустинята в северна Невада. Но някои празнуващи от Burning Man казаха в неделя, че духът им остава несломен.

Организаторите затвориха фестивала за превозни средства, след като беше съобщено за един смъртен случай. Официални лица не предоставиха подробности за смъртния случай.

Ежегодното събиране в пустинята Блек Рок на около 110 мили (177 километра) северно от Рино привлича близо 80 000 артисти, музиканти и активисти за смесица от къмпинг в дивата природа и авангардни изпълнения. Прекъсванията са част от скорошната история на събитието: Организаторите трябваше временно да затворят входовете на фестивала през 2018 г. поради прашни бури и събитието беше два пъти отменено изцяло по време на пандемията.

Повече от половин инч (1,3 сантиметра) от дъжд падна на мястото на фестивала в петък, което попречи на тазгодишния фестивал.

„Малко сме мръсни и кални, но настроението е приповдигнато. Партито продължава“, каза Скот Лондон, фотограф от Южна Калифорния, добавяйки, че ограниченията за пътуване предлагат „гледка към Burning Man, която много от нас не могат да видят.“

Повече от половин инч (1,3 сантиметра) дъжд и вероятно близо 1 инч (2,5 сантиметра) падна този уикенд в части от северозападна Невада, което включва района, където се проведе фестивалът Burning Man, каза Марк Дойчендорф, метеоролог от Националната метеорологична служба в Рино.

За района на Рино, който е на около 141 мили (227 км) южно от фестивала, средният валеж за целия месец септември ще бъде 0,21 инча (0,53 сантиметра), каза Дойчендорф.

„Вече, навсякъде от Рино до района на Горящия човек, Блек Рок, ние вече надхвърлихме това — и това са само три дни в месеца,” каза той. Валежите в района около фестивала приключваха в неделя, каза той.

Затварянето на пътища дойде точно преди голямо дървено чучело, което трябваше да бъде изгорено в събота вечерта. Организаторите казаха, че всички палежи са били отложени и властите работят за отваряне на изходните маршрути до края на уикенда за Деня на труда.

Длъжностни лица казаха късно в събота, че все още не знаят кога пътищата ще „бъдат достатъчно сухи за RVs или превозни средства за безопасна навигация“, но се надяваха, че превозните средства могат да излязат до късно в понеделник, ако метеорологичните условия се подобрят.

Президентът Джо Байдън каза пред репортери в Делауеър в неделя, че е наясно със ситуацията в Burning Man, включително смъртта и Белият дом поддържа връзка с местните власти. Байдън каза, че не знае причината за смъртта.

Тъй като партито им беше затворено за моторизиран трафик, присъстващите се тътреха през калта, много боси или с найлонови торбички на краката. Празнуващите бяха призовани да спестят запаси от храна и вода и повечето останаха сгушени на мястото.

Няколцина обаче успяха да извървят няколко мили до най-близкия град или да хванат кола до там.

Знаменитост DJ Diplo публикува видео към Instagram в събота вечерта, показващо как той и комикът Крис Рок се возят в задната част на пикапа на фен. Той каза, че са изминали шест мили през калта, преди да се качат на автостоп.

„Вървях с часове отстрани на пътя с изпънат палец“, пише Дипло, чието истинско име е Томас Уесли Пенц.

Събитието е отдалечено в най-добрите дни и набляга на самодостатъчността — което означава, че повечето хора носят собствена храна, вода и други консумативи.

Онези, които останаха в неделя, описаха издръжлива общност, която се възползва максимално от мръсните условия : Много публикуваха селфита на себе си, покрити с кал, танцуващи или плискащи се в импровизираните езера.

„Не сме били свидетели на никаква негативност, никакви тежки времена“, каза организаторът Тереза ​​Галеани. „Някои хора … трябваше да напуснат няколко дни преди, така че нямат вода или храна. Но аз съм организатор, така че обиколих и намерих повече вода и храна. Тук има повече от достатъчно за хората. Просто трябва да го осигурим на всички.“

Лондон, фотографът от Южна Калифорния, който присъства на неговия 20-ти Burning Man и току-що издаде книга за фестивала, „Burning Man: Art On Fire“, прекара голяма част от съботата, ходейки боси из обекта, който е около 5 квадратни мили. каза, че най-голямото предизвикателство е логистиката, защото никакви превозни средства не могат да преминат през обекта, доставките не могат да бъдат докарани и повечето хора не могат да си тръгнат.

„Обикновено е много претъпкано с художествени коли, велосипеди и хора навсякъде. Но вчера беше като изоставена детска площадка“, добави той.

Ребека Баргер, фотограф от Филаделфия, пристигна на първия си Burning Man на 26 август и беше решена да го издържи до края.

„Аз Няма да си тръгна, докато и „Човекът“, и „Храмът“ не изгорят“, каза Баргър, имайки предвид дървеното чучело и дървената конструкция, които традиционно се палят през последните две вечери на събитието.

Тя каза, че една от най-големите притеснения е липсата на опции за тоалетни, тъй като камионите, които обикновено пристигат, за да почистват преносимите тоалетни няколко пъти на ден, не са успели да стигнат до мястото след дъждовната буря в петък. Някои празнуващи казаха, че камионите са възобновили почистването в неделя.

За да предотврати засядането на обувките й в калната глина, Баргър казва, че е поставила найлонова торбичка върху всяка от обувките си и след това е покрила всяка торба с чорап. Други бяха просто боси.

„Всички току-що се адаптираха, споделяйки каравани за спане, предлагайки храна и кафе“, каза Баргър. „Танцувах в дълбока глина с часове с невероятни диджеи.“

Ед Флетчър от Сакраменто, дългогодишен участник в Burning Man, пристигна в Блек Рок Сити преди повече от седмица, за да започне настройката. Когато заваля дъждът, той и неговите приятели от лагера организираха парти и „танцуваха цяла нощ“ в калните си обувки.

„Радикалното самоувереност е един от принципите на Burning Man“, каза той. „Пустинята ще се опита да ви убие по някакъв начин, форма или форма.“

Офисът на шерифа на окръг Пършинг не разкри самоличността на починалото лице или предполагаемата причина за смъртта, но каза, че тя се разследва.

На своя уебсайт организаторите насърчиха участниците да запазят спокойствие и предположиха, че фестивалът е създаден, за да издържи на условия като наводненията. Те казаха, че ремаркета за мобилни телефони са пуснати на няколко места в събота вечер и че за кратко ще отворят интернет през нощта. Бяха организирани и автобуси, за да отведат присъстващите до Рино от най-близкия град Герлах, на около пет мили (осем километра) от мястото.

Събитието започна на 27 август и беше планирано да приключи в понеделник, според Бюрото за управление на земята на САЩ, което наблюдава пустинята Блек Рок, където се проведе фестивалът.

Джон Аселин, говорител на Бюрото за управление на земята, каза, че е видял „постоянен поток“ от превозни средства, напускащи мястото на фестивала.

„Хората излизат“, каза той.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР