Необичаен цъфтеж на планктона, който тази пролет направи морето тюркоазено

...
Необичаен цъфтеж на планктона, който тази пролет направи морето тюркоазено
Коментари Харесай

Рибата изчезна от Черно море

Необичаен разцвет на планктона, който тази пролет направи морето тюркоазено синьо понижи рибните запаси в Черно море.
Явлението понижава прозрачността и кислорода, лишава от слънчева светлина, настояват експерти.
Феноменът, който "оцвети " морето в наситено изумрудено синьо, не бе следен до момента. Може единствено да гадаем какво е станало във водата - дали става въпрос за химична, биохимична или биологична реакция. Учените на този стадий не споделят каква е истината или просто не я знаят. Това сподели за Българска телеграфна агенция Йордан Господинов, изпълнителен шеф и представляващ Асоциация на риба и рибни артикули "БГ ФИШ ".
Едно от неговите догатки за извънредно слабия улов също е неналичието на естествен разцвет на планктона, който оставил рибата без храна и по-голяма част от екземплярите останали дребни.
"Хранителната верига стартира с планктона. Планктона го яде прословутата цаца, с която се хранят по-големите риби - сафридът, леферът и паламудът. Всъщност по този начин се затваря веригата ", обясни Господинов. Подобно застрашително понижаване на размера се следило тази година и при хамсията, черонокопа, сафрида.
В същото време съгласно част от риболовците в Бургаско обяснението за тревожния улов на цацата е в увеличената популация на делфините. Те пресмятат, че един делфин изяжда по към 20 кг риба всеки ден.
От Асоциацията отхвърлиха тази информация, а съгласно тях по-скоро нова за нашите води медуза също била една от аргументите за дребното риба. Ставало въпрос за по този начин наречената гребеновидна медуза, която се развъждала доста бързо и изяждала планктона, с който се хранела цацата.
Високите температури на водата също се отразили неподходящо, счита Господинов. Водата била топла до края ноември и това прогонило проходните риби, които идвали от Босфора - лефер, чернокоп, паламуд, зарган.
Паламудът тази година не пристигна изобщо, чернокоп също няма, споделят созополски риболовци. Миналата година чернокоп почнали да вадят още в края на август, а след два месеца рибата се угоила толкоз доста, че станала огромна колкото лефер. Тази година вадили от мрежите малко цаца, рапани, миди, попчета.
Рибата изчезна, тази година и чернокопът, и сафридът, и барбунът е слаб. т. е. нещо в хранителната верига липсва, твърди Господинов. Той поучава хората да не купуват риба от крайпътни фургони. Дребната риба се смятала за прясна до 4-5 часа откакто е уловена. Иначе споделя, че прясната риба се познавала по бистрите очи, лъскавината по тялото и твърдия стомах.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР