Необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания или

...
Необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания или
Коментари Харесай

Най-активни продавачи са собствениците на пустеещи земи

Необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени заплащания или придобиване на различен парцел са измежду най-честите аргументи притежателите на земеделска земя да се решат да продадат парцелите си. Това излиза наяве от изследване на настройките на притежателите на поземлени активи, поръчано от „ Агрион “. Продавачите се вземат решение на договорка, също по този начин за образуване на женитба, за прехрана на студент или идно тръгване в чужбина.

Тази есен измежду най-активните продавачи са притежатели, които не обработват земите си. По-голямата част от тях нямат опция независимо да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят.

Официалните данни на Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) демонстрират, че през 2018 година се е нараснал размера на изоставените трайни насаждания и на масивите от земи, които не са обработвани повече от пет години. Необработваните площи са достигнали 1.94 млн. декара. За съпоставяне преди година изоставените имоти са били с над 16 хиляди декара по-малко. Най-висок е процентът на необработваемите земи землищата на областите Плевен, Враца, Благоевград и Пловдив.

В по-голямата си част пустеещите земи са благосъстоятелност на хора, които са в чужбина или живеят в София или другите огромни градове и поземлените им активи са на над 100 км. разстояние от вкъщи им. Голямата част от притежателите нямат физическа и финансова опция да обработват парцелите или не се занимават със земеделие, защото имат други специалности.

Водещ фактор при избора на покупател е сигурността на договорката. Собствениците на земя, които желаят да продадат парцела си, избират документите по договорката да бъде готова от отсрещната страна. Те избират евентуалният покупател да е българска компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник и се грижи за земите, които ръководи. Над 75% от продавачите показват точно „ Агрион “ като желан сътрудник при договорка. Компанията държи водеща позиция измежду компаниите, чиито услуги притежателите на земя и продаващите биха употребили. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския отрасъл.

Проучването демонстрира още, че над 53% от притежателите на земя разпознават името „ Агрион “ и от ден на ден хора са посетили някой от районните офиси на компанията в опит да сключат договорка. Според отчета, съществено преимущество на компанията е, че предлага безвъзмездна оценка на парцела. Желаещите да продадат земята си могат да го създадат в някой от 20 офиса „ Агрион “. На разположение е и онлайн поръчка за безвъзмездна оценка или продажба на адрес http://agrion.bg/bg/request/sell/.

„ С осъществяването на безвъзмездни оценки желаеме да помогнем на притежателите на аграрни земи да добият действителна визия за пазарната оценка на активите им и каква цена да чакат, в случай че решат да продадат парцела си “, споделиха от управлението на „ Агрион “. Това икономисва време и разноски на притежателите и ще им помогне да вземат осведомено решение.

Притежатели на аграрни парцели в България са най-вече хора от по-възрастното потомство, над 55 години, със междинни за страната приходи, за които продажбата на парцел е най-бързият и сигурен метод да обезпечат нужните им пари за непредвидени разноски. Голяма част от тях са склонни да продадат част от парцелите си, вместо да теглят заем от банка и да натрупат отговорности. Процедурата при продажба е доста по-бърза и опростена, и икономисва много разноски на притежателите.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР