Необходимо е след всяка разходка на домашните любимци да ги

...
Необходимо е след всяка разходка на домашните любимци да ги
Коментари Харесай

Съвет: Проверявайте домашните любимци за кърлежи след всяка разходка

Необходимо е след всяка разходка на домашните любимци да ги ревизираме за кърлежи, сподели пред БНР ветеринарният доктор доктор Весела Василева от Фондация „ Четири лапи “.

„ Искам да акцентира, че не би трябвало да гледаме за толкоз по какъв начин да се оправим, когато е зародила обстановката, а да гледаме по-скоро на попречване, т.е. да си обезпаразитяваме животните постоянно, тъй че да не се постанова непрекъснато да мислим има ли кърлеж, може ли да болести кучето или котката с нещо и може ли да скочи и на нас и нас да ни болести “, изясни доктор Василева.

Тя посъветва след разходка да ревизираме любимците за кърлежи първо отгоре на животното.

„ Можем да го огледаме, в случай че преди малко се е закачил, деликатно да погалим цялото животно и да търсим бобунки, на които не им е там мястото. Знаем, че не можем да хванем всеки един кърлеж, по тази причина се подсигуряваме като е обезпаразитено. Това обезпаразитяващо отблъсква или убива кърлежите и ти избавя животното и банковата сметка “, изясни доктор Весела Василева.

По думите й, най-важното при съществуване на кърлеж е да го махнем преди да се стигне до заразяване.

„ Има специфични пинцентки във ветеринарните клиники, аптеки, има така наречен кози крайници, има замразяващи спрейове, които оказват помощ да обездвижат кърлежа. Ако не сте уверени какво вършиме, оставете на експерт да го направи, не пипайте с голи ръце и не се опитвайте да го махнете с газ, мехлем, олио или зехтин “ , сподели доктор Весела Василева.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР