Необходимо е много по-рано учениците да избират професия и да

...
Необходимо е много по-рано учениците да избират професия и да
Коментари Харесай

Учениците се ориентират към професия твърде късно

Необходимо е доста по-рано учениците да избират специалност и да се приготвят за нея в действителна работна среда. Кариерното насочване се случва късно, ненавреме и не на всички места. Това съобщи заместник-министърът на образованиет Таня Михайлова пред депутатите от парламентарната комисията по обучение и просвета, представители на локалната власт, бизнеса и учители във Велико Търново.

"Делът на придобилите степен на професионална подготовка в необятните области „ Информатика”, „ Техника”, „ Производство и преработка” и „ Архитектура и строителство”, би трябвало да доближи към 60 % до 2020 година. Половината от учащите в България са обхванати в професионално обучение все още. Това са 56 % – от 49 536 признати възпитаници тази година, 27 678 са в професионални паралелки. Обаче има дефицити на съществени умения в завършващите професионално обучение, което предизвика съмнение у работодателите ", изясни Михайлова.

Според нея е нужна широкоспектърна подготовка при започване на образованието и по-късно тясна специализация, директно преди завършването и търсенето на работа.

България е на четвърто място по липса на подобаваща работна ръка след Унгария (27,2%), Англия (17,5%) и Полша (15,8%). В момента се преразглеждат структурата и механизмите за актуализиране на Списъка на специалностите в професионалното обучение и образование. 30% от съществуващите през днешния ден специалности не са съществували преди 20 години и може да чакаме на всеки пет години да има нова специалност

"Предизвикателство пред системата е, че до 2020 година ще се пенсионират 50 % от преподавателския състав в професионални гимназии и колежи, където в този момент работят 12 482 души. От бизнеса чакаме подпомагане за повишение на квалификацията на учителите в действителна работна среда с нови технологии, тъй като материалната база за процедура не постоянно е съответна на актуалното развиване на стопанската система. Работим за това образователната процедура да се организира в действителна работна среда ", заяви зам.-министър Михайлова.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР