Необходима е целенасочена държавна политика за отваряне на трудовия пазар

...
Необходима е целенасочена държавна политика за отваряне на трудовия пазар
Коментари Харесай

Индустриалният бум в Пловдив изисква все повече инвестиции в инфраструктура

Необходима е целенасочена държавна политика за отваряне на трудовия пазар за импорт на служащи от страни отвън Европейския съюз, с цел да се подсигурява продължаването на икономическия напредък и привличането на огромни интернационалните вложители в производства с висока добавена стойност. Това е един от главните апели на бизнеса, обрисуван по време на годишната полемика " Среща на бизнеса в Пловдив и района " на " Капитал Градове ".

" В момента промишлеността продължава да има напредък с помощта на преквалифицирането на служащи от други, по-неперспективни браншове, само че нито тя, нито стопанската система могат да продължат да се развиват с наличните човешки запаси ", счита Красен Кръстев, шеф на компанията за произвеждане на елементи за бяла техника и за автомобилната промишленост " Мекалит България ", представен от " Капитал ".

По думите му поддържането на ритъм на напредък на възнагражденията е значимо и би трябвало да продължи, с цел да се увеличи виталният стандарт и да се спре чистата миграция на работна ръка отвън страната, само че това би трябвало да се случва редом с развиването на индустриалната база. Това от своя страна минава през привличането с целенасочена политика на държавното управление на задоволително огромни вложения на зелено от така наречен ОЕМ (производители на автентично оборудване), които да подсигуряват пазари и за по-малките компании и по този метод да им разрешат да запазят и темповете на напредък на приходите. " В момента вакуумът на работна ръка прави по този начин, че растежът на възнагражденията изпреварва два пъти растежа на продуктивността на труда ", означи още Кръстев.

Инфраструктурни провокации

Същевременно бързото икономическо развиване на Пловдив и превръщането на района в привлекателна капиталова дестинация изправят града пред все по-належаща нужда да отговори с съответни инфраструктурни решения. А дейности са нужни както във връзка с усъвършенстването на трафика, по този начин и по линия на възстановяване на качеството на живот и градската среда, разясниха участниците в полемиката.

" Последните две години съгласно Национален статистически институт Пловдив е най-бързо растящият град в страната ", уточни заместник-кметът на общината Стефан Стоянов. По думите му през 2018 година броят на хората, които са се заселили в града, е бил с 2400 повече по отношение на година по-рано. За съпоставяне, цифрата за София е било 3600 души, само че разликата в размерите на двата града е четири пъти, посочи той. При това близо 90% от тях са в дейна възраст (25 - 54 г.), т.е. това са хора, които идват да работят тук, уточни Стоянов. Любопитен миг е и това, че за разлика от други растящи регионални градове, където миграцията е основно от прилежащи области, при Пловдив през последните 1-2 години се следи емфатичен интерес от страна на хора, които идват или се завръщат в града от София или от чужбина, означи икономистът Георги Стоев, който в този момент е шеф на платформата " Тракия тех ".

Индустриалният взрив води със себе си и нуждата от възстановяване на инфраструктурата в града, тъй че да се отговори на упованията на бизнеса, регистрират представителите на локалната власт, като обръщат внимание и на обвързваните с това опасности. " Както знаете, Пловдив е община, която е от табела до табела – това основава проблеми. Пловдив има опция да се презастрои, което не би трябвало да се позволява ", разяснява регионалният шеф Здравко Димитров. Той очерта няколко инфраструктурни плана, по които към този момент се работи или следва да стартира работа в скоро време и които биха подкрепили бизнеса или облекчили трафика в града – измежду тях са кръговото кръстовище на " Голямоконарско шосе ", което ще свърже индустриалната зона в Радиново с автомагистрала " Тракия ", построяването на кръгово кръстовище и местни платна на мощно натовареното " Асеновградско шосе " и свързването му с пътен възел " Скобелева майка ".

" Всъщност Пловдив няма приключен външен кръг и всички МПС, които идват от Асеновград и желаят да отидат до автомагистралата, избират да минат през града – тъй като околовръстното на югозапад също е тясно, там също се препроектира ", означи Димитров. За облекчаването на трафика вътре в града съгласно него е нужно да се мисли в посока създаване на кръстовища на две равнища (например при Водната палата, Сточна гара, Аграрния университет), преобразяване на бул. " Марица " в скоростна права и довеждане докрай на бул. " Северен ".

И по-добра градска среда

Друга посока, в която би трябвало да се работи целеустремено, е спомагателното възстановяване на градската среда, считат участниците в полемиката. " Освен демографската картина и цената на труда и на земята доста, доста значима тематика за всеки вложител е и качеството на живот ", означи Георги Стоев.

В тази посока от общината да вземем за пример към този момент регистрират напън върху някои обществени услуги, измежду които и просветителната инфраструктура. " Вече имаме проблем с детските градини от тази година, сигурно до две години ще имаме проблем и с учебните заведения – по тази причина към този момент приказваме за интензивно вложение в нови обществени услуги ", разгласи зам.-кметът Стефан Стоянов. Той уточни, че през тази година в региона са били открити 17 нови паралелки за дуално образование, зад които стоят над 40 компании от района.

В обезпечаването на средства за подобряването на градската среда и качеството на живот локалните управляващи и бизнесът могат да разчитат и на финансиране от така наречен фондове за градско развиване. " За да пристигна промишлеността, от ден на ден е значимо каква е средата – ето за какво финансираме безусловно целеустремено спортна инфраструктура, културна инфраструктура и зони за релакс и развлечения ", уточни изпълнителният шеф на фонд ФЛАГ и на единия от двата фонда за градско развиване Надя Данкинова. Тя заяви, че по тази линия градовете в Южна България могат да се възползват от общо 300 млн. лева до 2023 година, като за първата година към този момент са контрактувани планове за към 60 млн. лева Освен това фондът договаря с Европейската капиталова банка и Фонда на фондовете за основаването на нова капиталова платформа, която да покрие плановете, които до момента не попадат в обсега на допустимите за финансиране обитаеми места и действия.

На 26 септември година в Пловдив се организира Среща на бизнеса в Пловдив и района . Дискусията е част от план на " Икономедиа " за информиране в региона на политиката на доближаване на Европейски Съюз (т.нар. Кохезионна политика). Целта на срещата е опише за плановете, триумфите, провокациите и опциите за развиване в региона, както и да сътвори предпоставки за ефикасен разговор сред дейните компании в района и локалната власт.

Специалното издание " Капитал Градове: Пловдив " може да намерите в библиотеката на " Капитал " - тук. Изданието е по план на " Икономедиа " за информиране по отношение на политиката за доближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР