Необходима е дългосрочна стратегия за предвидима икономическа и пазарна среда

...
Необходима е дългосрочна стратегия за предвидима икономическа и пазарна среда
Коментари Харесай

Радев: Необходима е дългосрочна стратегия за развитието на предвидима икономическа среда

Необходима е дълготрайна тактика за предвидима икономическа и пазарна среда в България, тъй че да се основат положителни условия за развиване и повишение на конкурентоспособността на българския бизнес, както и за привличане на задгранични вложители. Това съобщи президентът Румен Радев, който одобри през днешния ден на „ Дондуков “ 2 представители на управлението на КРИБ. Срещата се състоя по самодейност на работодателската организация.

По време на диалога бяха разисквани механизми за отбраната за бизнеса поради високите цени на електричеството. Сред тематиките на срещата бяха и методите за подобряването на бизнес климата у нас, ограничения за въвеждането на нововъведения и цифровизация, тласъци за насърчаването на вложенията.

Държавният глава уточни, че в разговор с бизнеса би трябвало да се създаде тактика за развиването на икономическата среда у нас, която да обгръща понижаване на бюрократичния напън върху предприемачеството, предвидима законова рамка, промяна на просветителната система за придобиване на познания и умения, нужни за професионална реализация и въвеждане на дигитализацията. Президентът посочи и смисъла на Плана за възобновяване и резистентност като инструмент за стимулиране на новаторските решения и технологии за развиване на бизнеса. За задачата са нужни ясни критерии, които да подсигуряват ефикасното потребление на средствата, уточни Радев.

„ Надявам се, че с работата на двете служебни държавни управления всевъзможни опити на държавен рекет върху бизнеса са към този момент история”, съобщи Радев. Той акцентира, че е значимо българските и задграничните вложители да са спокойни за сигурността на своята благосъстоятелност и да развиват активност в предвидима среда. „ Възстановяването на доверието сред бизнеса и страната е първостепенна и неотложна задача и изискване за автентичен стопански растеж”, добави президентът.

От КРИБ акцентираха нуждата от държавни политики в поддръжка на обществено виновното държание на бизнеса и на запазването на работни места изключително поради затрудненията, свързани с пандемията. Работодателската организация е създала оферти с ограничения за бизнеса по отношение на високите цени на електричеството, част от които показа по време на срещата. Участниците в срещата бяха единомислещи, че регулярният и градивен разговор сред бизнеса и институциите е причина за възстановяване на икономическата среда и вложенията в България, както и за реализиране на резистентен стопански напредък.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР