Ненавреме избраните съдии в Конституционния съд няма да имат пълен

...
Ненавреме избраните съдии в Конституционния съд няма да имат пълен
Коментари Харесай

Ненавреме избраните съдии в КС няма да имат пълен мандат

Ненавреме определените съдии в Конституционния съд няма да имат цялостен мандат. Това се схваща от решение на Конституционен съд от през днешния ден.

Конституционният съд бе сезиран от президента Румен Радев. Държавният глава искаше наложително пояснение на текстовете от главния закон, с които се дефинира дължината на мандата на арбитър в Конституционен съд, като и дали в случай че той е встъпил по-късно, мандатът му може да стартира да тече от деня на встъпването.

Според тълкуването на Конституционен съд от през днешния ден, Конституционен арбитър, определен или назначен след планувания период, упражнява пълномощията си единствено за оставащия период от мандата, считано от конституционно дължимия миг за обновяването на състава на Съда. 

Тълкуването е във връзка текст в главния закон, съгласно който " Мандатът на съдиите от Конституционния съд е 9 години. Те не могат да се избират наново на тази служба. Съставът на Конституционния съд се обновява през три години от всяка квота по ред, избран със закон. "

Решението на Конституционен съд е признато единомислещо.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР