Немският прибор с пробивна машина HP³, който през месец февруари

...
Немският прибор с пробивна машина HP³, който през месец февруари
Коментари Харесай

ИнСайт започна да дълбае грунта на Марс

Немският уред с пробивна машина HP³, който през месец февруари бе спуснат сполучливо на повърхността на Марс от американската галактическа задача “ИнСайт ”, стартира да дълбае грунта. Новината бе обявена от немския аерокосмически център DLR.

По информация от DLR пробивната машина е изпълнила наред четиричасова бордова стратегия и е навлязла навътре в марсианската почва. По първични данни е издълбан отвор с дълбочина сред 18 и 50 сантиметра. Екипът оповестява, че машината към този момент се е сблъскала с дребен камък, който безпроблемно е бил избутан настрана. След това програмата е траяла, до момента в който пробивният механизмът е достигнал до различен камък. 

Екипът има намерение да изчака известно време, с цел да може механизмът да се охлади изцяло, след което ще стартира нов 4-часов цикъл на продупчване. През идващите няколко седмици, постепенно и бавно, откривателите се надяват, че ще съумеят да доближат до дълбочина сред 3 и 5 метра. След това в отвора ще бъде спуснат 5-метров връв, снабден с температурни сензори. Учените ще измерят по какъв начин температурата на Марс се трансформира в дълбочина и по този начин ще получат скъпа информация за вътрешната конструкция на планетата.

Инфо: DLR

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР