Немислимо е да се чисти свлачището по главния път между

...
Немислимо е да се чисти свлачището по главния път между
Коментари Харесай

Експерти: Немислимо е да се разчиства свлачището след Смолян, то е активно и агресивно

Немислимо е да се чисти свлачището по основния път сред Смолян и Мадан. Нашата цел сега е да спрем процеса, тъй като върху интензивно свлачище не се влияе. Както сподели един от сътрудниците, сега то е интензивно и нападателно. Ако ние се опитаме да влияем върху него, експанзията ще стане по-голяма. Това съобщи пред публицисти доцент доктор Стефчо Стойнев - началник на катедра „ Хидрология и инженерна геология “ в Минно-геоложкия университет, съобщи сътрудник на
Той управлява 17-членна комисия от специалисти, назначена от ръководителя на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов.
Експертите имат пет дни да изготвят мнение какво би трябвало да се прави с най-голямото интензивно свлачище по основен път в територията на цяла България. Десет дни към този момент е спряно придвижването по този второразреден път, като изцяло откъснат е достъпът до 11 обитаеми места.
„ Недопустимо е в деен свлачищно-срутищен развой ние да махаме онази част, която благоприятства стабилизирането на скалните маси. Падналата част от скалните маси сега играе удобна роля, това е така наречен контрафорсен резултат на тези скални маси “, изясни доцент Стойнев.
Тоя съобщи, че към този момент са наясно с механизма на срутване и динамичността на процеса. Територията на свлачищното тяло не се усилва, само че е голямо – 20-25 декара повърхност над пътя. Участъкът, който е засипан, не е опустошен.
Усилията им в този момент са ориентирани да запазят значимите уреди - 110-киловолтов далекопровод на „ ЕСО “ и тръбопровод.
„ Всички сътрудници се сплотиха към мнението, че е неприемливо отварянето на пътя и по тази причина аз самият моля към жителите в региона. Знам какъв брой им е мъчно, само че те рискуват доста, тъй като срутищният развой е неочакван. Той не може да се предвижда с висока степен. Може да се случи за секунди. Затова препоръчам до момента в който вземем дефинитивно решение за какъв вид проходимост да има в този сектор, да лимитират придвижването в тази зона, да бъдат доста деликатни. Ако е допустимо, да съблюдават поставените инструкции “, сподели доцент Стойнев.
Прогнозата на специалистите не е добра.
„ Пътят е покрит, само че не е опустошен. И в случай че успеем да свършим тази работа - да ограничим придвижването на тези скални маси, ще бъде огромен триумф за нас. За момента, най-малко за околните дни, не мислим за отваряне на пътя в какъвто и да е вид “, уточни ученият.
Той разясни, че за утежняването на обстановката способстват дъждовете при отворени пукнатини, които са необятни 50-60 см и дълбоки 4-5 метра.
А причина за свлачището преди всичко е бързото снеготопене и огромния марш на температурите от минус 15 до плюс 15 градуса.
Това, което първоначално ще се направи, е да се демонтира остарял тръбопровод, който не е бил отстранен, когато са полагани новите тръби. Освен това, ще се запълват пукнатините, с цел да не попада вода в дълбокото.
Усилено се работи и по създаване на нов обходен път през селата Орешец и Влахово, който да се употребява освен от жителите на близките села, а въобще от всички водачи на леки коли. За тежкотоварни коли обходът минава през Рудозем и Смилян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР