Немалък проблем е времето, за което експерименталният медикамент може да

...
Немалък проблем е времето, за което експерименталният медикамент може да
Коментари Харесай

Как по-бързо да има ваксина за COVID-19

Немалък проблем е времето, за което пробният медикамент може да бъде създаден в милиони бройки, а също по този начин и индустриалните запаси, които би трябвало да бъдат мобилизирани за тази цел

Синтезирането на безвредна ваксина за новия ковид е единствено частично незнайна големина в борбата с пандемията. Въпросът не е дали това ще се случи - сега във фаза на тествания са над 80 към този момент създадени разновидността, а по-скоро по кое време някой от тях ще бъде утвърден. И не по малко значимо - за какъв брой време въпросният медикамент може да бъде създаден във евентуално милиарди бройки, а също по този начин и индустриалните запаси, които би трябвало да бъдат мобилизирани за тази цел. Всъщност точно това е една от главните аргументи множеството светила в региона на вирусологията и епидемиологията да настояват, че сходна ваксина може да бъде пусната на пазара най-рано след 12 до 18 месеца, без значение по кое време бъде основана.

Някои страни в света обаче подхващат рисков ход, който може да им коства десетки, а евентуално и стотици милиони, само че пък вероятно може да редуцира с месеци времето от създаването на пробния първообраз до всеобщото му приложение. Подобна тактика избира Англия, която е една от най-засегнатите страни от COVID-19 и сега е с най-голям растеж на инфектираните и най-висока смъртност в Европа.Миналия петък откриватели в областта на вирусологията от Университета в Оксфорд оповестиха, че тяхната пробна ваксина за новия ковид към този момент се създава и милиони дози от нея ще бъдат подготвени до септември, макар че клиничните изследвания върху хора може и да не са завършили до тогава. Екипът от учени е създал първообраз на медикамент, който се назовава ChAdOx1 nCoV-19 и употребява като вектор модифициран безопасен за хората аденовирус, който е публикуван при шимпанзетата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Първата фаза от клиничните изследвания на английската пробна ваксина върху хора стартира в четвъртък, като нейната безвредност ще бъде тествана върху здрави човеци сред 18- и 55-годишна възраст. На идващия стадий тя ще бъде тествана и върху по-възрастни хора и в случай че сигурността й отново бъде потвърдена, ще се премине към по-широко изследване с присъединяване на към 5000 души. Предвидено е тази фаза да бъде извършена в края на лятото.

Екипът на Университета в Оксфорд е единствено една от най-малко 80-те групи учени и експерти от биотехнологични компании, които сега създават евентуални ваксини за COVID-19. Поне пет от тях към този момент са на стадия да тестват прототипа си върху хора. " Колкото повече планове за разработка на ваксини текат редом, толкоз по-голям е шансът някоя от тях да бъде подготвена до 12 - 18 месеца. Но и това не е несъмнено ", разяснява по този мотив Патрик Уолънс, основен теоретичен консултант към държавното управление на Англия, в собствен публицистичен коментар за The Guardian. Освен екипа в Оксфорд държавното управление на страната работи по създаването на технология за ваксиниране с най-малко още една група учени - откривателите от " Импириъл колидж ". " Хвърляме всичко в изобретяването на ваксина ", разгласи и английският министър на опазването на здравето Мат Ханкок във вторник.

Милион дози " на сляпо "

Именно гореспоменатата " неустановеност " кара учените от Оксфорд и техните индустриални сътрудници да стартират да създават своя първообраз на медикамент " на сляпо ". " Рискувахме да стартираме производството на тази ваксина не просто в дребни количества, а в голям мащаб, партнирайки си с мрежа от фармацевтични предприятия на най-малко седем места по целия свят ", разяснява Ейдрън Хил, професор в Университета в Оксфорд и шеф на института " Дженър ". " Целта ни е да имаме най-малко един милион дози през септември, когато се надяваме да имаме резултати от клиничните изследвания ", добавя той. Според него фармацевтичните компании, които към този момент са почнали да създават имунизацията, са една във Англия, две в Европейски Съюз, една в Индия и една в Китай. Ученият твърди, че първичните индустриални разноски на този стадий ще бъдат " десетки милиони паунда ", които могат да отидат напразно, в случай че прототипът се провали по време на клиничните изследвания върху хора.

Американското държавно управление има сходна тактика. В края на март то разгласи, че е постигнало договореност с две фармацевтични компании - Johnson & Johnson и Moderna, с цел да финансира подготовката им за " всеобщо произвеждане " на разработваната от тях ваксина още преди тя да е минала всички тествания. Преговори се водят и с още няколко компании, които имат създадени ваксини, а конкурентните фармацевтични мастодонти GSK и Sanofi подписаха невиждан съюз с аналогична цел.

Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Оксфордския университет и един от ръководителите на изследователския екип, въпреки всичко твърди, че " в огромна степен е уверена, че тестванията на ChAdOx1 nCoV-19 върху хора ще покажат, че имунизацията може да ги отбрани против заразяване с новия ковид ". Според нея вероятността медикаментът да бъде сполучлив е към 80%. " Смятам това, тъй като съм работила с тази технология при клиничните тествания на пробна ваксина против MERS (подобен ковид, предизвикващи така наречен близкоизточен респираторен синдром) и знам на какво е способна ", прецизира Сара Гилбърт пред BBC.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР