Нелегалният внос на храни, горива и други стоки през ГКПП

...
Нелегалният внос на храни, горива и други стоки през ГКПП
Коментари Харесай

Северна Гърция пропищя от евтинията в Кърджалийско, Атина затяга контрола на „Маказа“

Нелегалният импорт на храни, горива и други артикули през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа – Нимфея “ добива застрашителни за стопанската система в региона на Комотини размери и локалният бизнес изиска съответни ограничения от държавното управление в Атина. Цели села в региона на Комотини към този момент се хранят с артикули, закупени на ниски цени в Кирково и други обитаеми места в Източните Родопи, оповестява 24rodopi.com. Местни бизнес формирования постоянно повдигат тематиката и огласят данни за банкрутирали гръцки предприемачи след отварянето на прохода „ Маказа “, само че за първи път държавното управление в Атина е набелязало съответни стъпки за прекъсване на контрабандата и за непоколебим надзор на стоките, внасяни от България за персонална консумация.

Председателят на Родопската търговско-промишлена палата Антонис Грабанис желае директна помощ от Министерството на финансите и Министерството на развиването в битката с противодействието с противозаконната търговия, която е реалност в Северна Гърция след отварянето на граничния пункт „ Маказа - Нимфея ".
Искането бе оповестено от заместник-министъра на финансите Катерина Папанасиу и от чиновниците на Министерството на развиването.

Грабанис е декларирал в изявление за радио Time 87.5, че е взел участие в две поредни срещи, извършени в съответните министерства, и на които се обсъждала незабавната нужда от усилване на граничните ограничения – да се слагат мобилни везни, в инспекциите да вземат участие самостоятелният орган за държавните доходи, или смесени групи от разнообразни контролни институции.

Според Грабанис основната причина за противозаконната търговия е отвесната ос Nymphaia - Makaza, която може да донесе доста туристи в региона, в това време е и в услуга на търговците, защото контролът в тази гранична точка е повърхностен или въобще не съществува.

Президентът означи още, че " последствията " от това не засягат единствено Северна Гърция, само че и цялата област Тракия, защото нелегално влизащите през границата артикули се популяризират в по-широк периметър.

Той твърди, че е реализирано съглашение с министерствата и че основаването на екипи за инспекции ще стартира в най-скоро време.

Според Грабанис, държавното управление не може да желае от фирмите – производители да заплащат 70% от приходите си като налози, а въпреки това, да ги оставят незащитени против противозаконната търговия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР