Некачествена, но годна за пиене вода, в шест населени места

...
Некачествена, но годна за пиене вода, в шест населени места
Коментари Харесай

Констатираха некачествена, но годна за пиене вода, в шест населени места в област Търговище

Некачествена, само че годна за пиянство вода, в шест обитаеми места в област Търговище установи след инспекции Регионалната здравна ревизия /РЗИ/. Водата, предопределена за питейно-битови цели, не отговоря на Наредбата за качеството, разяснява за Българска телеграфна агенция Весела Маринкова, началникът отдел "Държавен здравен надзор ".

В Манастирца и Черковна водата е имала усет на хлорни препарати и аромат недопустим за потребителя. Причината е погрешно обеззаразяване и предозиране на хлора.

В село Пролаз водата не дава отговор по индикатор "Колиформи ", при стойност и допуск на индикатора 0/100 KOE/ml, резултат от изпитването 26/100 KOE/ml. В този случай тестът е взета по време на повреда, имало е застой на водата, на което се дължи и високата стойност, разяснява Маринкова. Открити са и "Ешерихия коли " - резултат от изпитването е 8/100 KOE/ml, при стойност и допуск на индикатора - 0/100 KOE/ml,.

В други три села Мировец, Пресяк и Буйново водата не дава отговор на индикатор "Нитрати ". Според експертите от здравната ревизия регионът е прочут с по-високото наличие на нитрати. Населението е известено и е добре да преварява водата преди приложимост. Регионът е под непрекъснати наблюдения, които откриват, че няма болести, породени от това.

Нитратите могат да повлияят зле на родилки, бебета и на хора, предразположени към стомашно-чревни болести, допълниха от РЗИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР