Некачествена администрация, липсваща работна ръка и законодателен хаос са основните

...
Некачествена администрация, липсваща работна ръка и законодателен хаос са основните
Коментари Харесай

Бизнесът с търговия и услуги очерта остри проблеми

Некачествена администрация, изчезнала работна ръка и законодателен безпорядък са главните спънки пред компаниите от сферата на търговията и услугите, стана ясно на среща в БСК

Бизнесът е подготвен да се включват с експертиза в най-ранните стадии на подготовка на нормативни промени, с цел да се подсигурява непоклатимост на законодателството и по-качествена бизнес среда

Фирмите, опериращи в областта на услугите и търговията, са изправени пред проблеми с администрацията, законодателството и работната ръка, стана ясно от среща през седмицата на БСК с ръководители на 15 браншови организации, членуващи в Камарата.

Липсва естествена връзка с държавната администрация, безапелационни са браншовиците. „ Вече може да се приказва за наложил се фасон да не се дава отговор на писма, да се забавят преписки, да не се съблюдават административни периоди. Под всякаква рецензия е и подборът на заети в администрацията – господстват непросветеност и неначетеност “, означиха след срещата от БСК.

Бизнесът е подготвен да се включват с експертиза в най-ранните стадии на подготовка на нормативни промени, с цел да се подсигурява непоклатимост на законодателството и по-качествена бизнес среда. Често измененията се вършат без нужното дейно консултиране и оценка на въздействието, без отчитане на обективните условия и механизми на действие на бизнеса в една или друга икономическа сфера, а това води до нормативен безпорядък, до неспособност за осъществяване на вменени отговорности и, в последна сметка – до нужда от нови и нови промени на регламентите.

Администрацията постоянно няма нужните пълномощия за основаването на нови регламенти, изключително в региона на новите промишлености, като да вземем за пример, електронната търговия, фасилити мениджмънта и други, където има нужда от напълно ново законодателство, считат от сектора. В тази връзка, представителите на съответните браншове са подготвени да спомагат с експертиза, тъй че новите регламенти да бъдат по-качествени, а оттова – по-трайни и допринасящи, а не възпрепятстващи развиването на бизнеса.

Друг огромен проблем е отводът на страната дейно да се оправи с високото равнище на сива стопанска система, която генерира нелоялна конкуренция и неприятна бизнес среда. От всички акции против сивата стопанска система в последна сметка страда белият бизнес, единомислещи са участниците в срещата.
още по тематиката
Представителите на браншовите организации се оповестиха за повече благоприятни условия за саморегулация на бизнеса, включително за пускане на полемика за Закон за браншовите организации. Поставен беше и въпросът за остарялата нормативна уредба на трудово-правните връзки, респективно – за нуждата от нов Кодекс на труда, съгласуван със актуалните стопански условия.

Сред острите проблеми е определянето на такса „ битови боклуци “. Бизнесът не е склонен с желанието за следващо двугодишно отсрочване на влизането в действие на правилото „ замърсителят заплаща “ и продължаващото установяване на таксата на база отчетната стойност на активите или данъчната оценка на парцела.

Като потребни за развиването и ръководството на човешките запаси бяха изтъкнати два от плановете с европейско финансиране, които БСК развива през последните години – MyCometence и EduLab, в които браншовите организации имат значителен принос и присъединяване.

Това е четвъртата по ред сходна среща на управлението на БСК, като преди този момент бяха извършени диалози с организациите от индустриалните браншове на стопанската система, от хранително-питейната промишленост и от сферата на образованието и науката. И по време на предходните срещи бяха обрисувани аналогични проблеми, за чието превъзмогване БСК се ангажира да работи интензивно, с поддръжката и експертното подпомагане на браншовите организации.

„ Държавната администрация не помни, че не ни е шеф, а действа, с помощта на нашия труд, нашите налози. Щедростта на бюджета е допустима точно поради напъните на работодателите, по тази причина не можем да не отчетем с незадоволство, че бюджетът е нападателен към бизнеса и великодушен към всички останали “, сподели в края на диалога изпълнителният ръководител на БСК Радосвет Радев.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР