Нека развенчаем основните митове за това как да се предпазите

...
Нека развенчаем основните митове за това как да се предпазите
Коментари Харесай

9 вида контрацепция и любопитни факти за нея

Нека развенчаем главните легенди за това по какъв начин да се предпазите от нежелана бременност. В обществото говоренето за секс се възприема като непристойно и още повече, когато става въпрос за контрацепция. Въпросът е от кое място да черпят познания младежите, в случай че родителите им не приказват на „ неразрешени “ тематики, а от време на време самите те не знаят доста?

Какво може да бъде по-лесно от това да отидете в аптеката преди сантиментална среща? Но даже и тук пораждат доста въпроси. Ще се опитаме да отговорим на най-честите измежду тях. И по този начин, дано стартираме през цялото време.

Презерватив

Един от главните способи за отбрана от нежелана бременност. Първото споменаване в историята на тази тематика датира от 3000 година прочие н. е. Дори не можете да си визиите кой го е употребявал! „ Първият презерватив, или негово сходство, е бил изобретен по молба на брачната половинка на критския цар Минос. “ Съпругът ѝ бил доста любящ, а тя в действителност не желала да дели трона с многочислени наследници. Разбира се, това е единствено съмнение, учредено на древногръцките легенди.

Но второто споменаване на думата „ презерватив “, за разлика от първото, е документирано. При разкопки в Египет са открити фрески, които изобразяват мъже с дребен спомагателен подробност на слабините. Би било допустимо находката да се дефинира като неправилност или нечия неприятна смешка, само че е реалност, че единствено в гробницата на Тутанкамон е открит специфичен кожен предмет, който по дизайн доста наподобява на актуален контрацептив.

Освен това презервативът се загатва и от античните римляни. В летописите се приказва за някакъв издължен предмет от смола, който легионерите получавали гратис преди всеки боен поход.

Противозачатъчното хапче

През 1960 година е изобретено противозачатъчното хапче. Начело на откриването на оралните контрацептиви стоят четирима души и огромното им предпочитание да дадат независимост на дамите.

От антични времена дамите търсели отбрана от нежелана бременност благодарение на вълшебен билки и отвари. Но цветята и запарките не вършели никаква работа. През Средновековието дамите избирали по-сложни способи – приемали живак, олово и арсен. Сега разбирате за какво една жена е трябвало да измисли нещо, първо - с цел да спре да трови тялото си, и второ - да не зависи полово от мъжа.

Затова американската активистка Маргарет Сангър и милионерката Катарина Маккормик, както и биологът Грегъри Пинкъс и американският гинеколог Джон Рок, вършат всичко допустимо, с цел да основат по този начин дълго чаканото епохи наред „ вълшебно “ хапче за свободата на дамите.

Между другото, чудили ли сте се за какво няма мъжки орални контрацептиви?

В хода на многочислени изследвания се оказва, че 9 от 10 мъже биха се съгласили да одобряват хапчета, в случай че има такива. Но, уви, не постоянно е било по този начин. През 60-те години на предишния век било мъчно мъжът да бъде принуждаван да приема хапче, в случай че не било безусловно належащо. Оралните контрацептиви за мощния пол не се произвеждали точно заради нежеланието да ги одобряват. Така противозачатъчните се трансформирали в знак на свободата на дамите в битката за правата им. И никой не мислел за производството на мъжки хапчета.

По-късно, с все по-разпространяващите се полово излъчени заболявания, презервативите още веднъж станали известни. В последна сметка, те са тези, които дават 99% гаранция, че няма да лепнете заболявания по сексуален път. Велики, само че трагични любовни истории: Принцеса Маргарет и Питър Таунсенд Бременната Риана и обичаният ѝ подвигат женитба в Барбадос 10 клишета от сантименталните филми, които не работят в действителния живот

Така че дано обобщим:

1. Най-надеждният метод за попречване на нежелана бременност е презервативът, който също така защищава и от полово излъчени заболявания.

2. Coitus interruptus (полов акт, при който пенисът се изтегля от влагалището преди еякулация), съгласно статистиката, е най-популярният способ за отбрана, изключително измежду двойките, само че е извънредно обезсърчителен. От 10 дами, които се пазят по този метод, седем забременяват.

3. Приемането на орални контрацептиви обезпечава съвсем същата степен на отбрана против нежелана бременност като презерватива.

4. Аналог на таблетките са контрацептивните инжекции. Тяхната успеваемост е към 99%, само че има стеснение: единствено доктор може да сложи инжекция, тъй че ще би трябвало да го посещавате един път на всеки 2-3 месеца.

5. Използването на серпантина е ефикасен способ за контрацепция, само че в случай че се сложи погрешно, усилва риска от извънматочна бременност и щедро кървене по време на менструация.

6. Друг ефикасен способ, въпреки и не доста известен, е пластирът. Но не е от най-предпочитаните. Първо, заради неудобството при ежедневното носене на пластира, и второ, заради високата цена.

7. Контрацептивният имплант е ноу-хау в света на контрацептивите. Представлява дребна пластмасова пръчка, която се зашива под кожата на предмишницата и освобождава съответните хормони в кръвта на дамата. Но някои медикаменти може да са несъвместими с импланта и да понижат неговата успеваемост.

8. Противозачатъчни капачки. Специални устройства, които би трябвало да се слагат във влагалището преди сексуален акт. Вярно е обаче, че успеваемостта на подобен контрацептив е единствено 71%.

9. Календарна контрацепция. Да! Има такива, които разчитат на календара при отбрана от нежелана бременност. Методът е извънредно неефикасен и може да се употребява единствено от дами, които могат да се похвалят с постоянен, „ като часовник “, менструален цикъл. Дори и тогава обаче не си коства рискът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР