Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да

...
Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да
Коментари Харесай

Да разтворим сърцата си за нашите страдащи братя от Украйна

Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогнем – всеки с каквото има опция, в постигналата ги неволя. В дните, когато целият свят състрадава и оказва по всякакъв начин помощ и поддръжка на бедстваща Украйна и на нейното население, православна България и родната ни Църква също са съпричастни.

Това се споделя в  по мотив на началото на Великия пост. Ето и текста без съкращения:

 

ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ, БОГОЛЮБИВИ МОНАСИ И МОНАХИНИ ОТ

БОГОХРАНИМАТА СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

И тази година навлязохме в интервала на светата Четиридесетница и още веднъж ще се подвизаваме в избавителния героизъм на Великия пост. Ще се каем за греховете си и ще молим Бога за Неговата велика благосклонност и великодушие към всекиго от нас и към целия свят. С изключително старание ще Го молим да изтрие сълзите на всички страдащи от разразилата се през последните седмици братоубийствена война в Украйна, да помилва и одобри в Своето Царство всяка почтена жертва на този спор.

Светата Църква, която Бог е основал на земята поради спасението на индивидите, не оправдава и не може да оправдава под каквато и да било форма и от каквито и да било съображения насилственото лишаване на човешки живот, тъй като Бог е Този, Който дава живота. Църквата постоянно е на страната на истината и правдата и по тази причина в тези дни на тежко тестване сме призвани да усилваме молитвите си за допустимо най-скорошното преустановяване на войната и завръщането на украинския народ към неговото спокойно битие. Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогнем – всеки с каквото има опция, в постигналата ги неволя. В дните, когато целият свят състрадава и оказва по всякакъв начин помощ и поддръжка на бедстваща Украйна и на нейното население, православна България и родната ни Църква също са съпричастни.

Бог ще одобри подвига на поста и молитвата ни, единствено в случай че те бъдат съпроводени с прояви на дейна грижа и същинска обич към страдащите и онеправданите. Постът и молитвата са най-силни духовни оръжия, само че помним и казаното от Христа Спасителя: „ Гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; пътешественик бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тюрма бях, и Ме споходихте “ (Мат. 25:35-36). Христовият облик е във всекиго от нас и, като християни, би трябвало и сме длъжни да го разпознаваме изключително добре в лицата на тези измежду нас, които са в потребност и в неволя. Великият пост, в който встъпваме през днешния ден, е най-хубавата опция да засвидетелстваме на света, че носим почтено името Христово. Нека я използваме!

На всички вас благопожелаваме от сърце лек пост, мир в душите и сърцата, безстрашие във вървенето по пътя на вярата и християнската ни вяра, а най-вече от всичко обич, която да намира своите изяви в състрадание и добротворство към всеки нуждаещ се. Нека с Божия помощ преминем този интензивен интервал и достигнем деня, в който ще се поклоним на Славното Христово Възкресение! Божият мир, Неговата обич и велика благосклонност да бъдат с всички нас!

Лек и избавителен пост!

† Неофит

Патриарх български.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР