Нека не отписваме летния сезон, тъй като е още в

...
Нека не отписваме летния сезон, тъй като е още в
Коментари Харесай

Ангелкова: Не отписвайте сезона, той сега започна

Нека не отписваме летния сезон, защото е още първоначално, 3 следващи години имахме страховит растеж, прикани министърката на туризма Николина Ангелкова в студиото на бТВ.

Тя напомни по какъв начин през летните месеци на 2016 година сме отчели нарастване от 19%, през 2017 година повишаването било със 17 %, а предходната година процентът бил 5,8%. Според нея всичко това се дължало на общите старания – на страната, сектора и локалната власт. „ Необходимо е да сме обединени, защото по този начин можем да преодоляваме всевъзможни трудности. В момента в бранша са заети 326 000 души, които работят крепко и настойчиво. 12% от Брутният вътрешен продукт се основава от туризма и обвързваните с него промишлености. С поддръжката на бранша ще продължим напред “, настоя Ангелкова.

Според нея отрицателната акция вреди доста на сезона и с тази цел е стартиран спор, с цел да може да се откри вярното решение по какъв начин да се развива българският туризъм. Освен това още при започване на годината оповестила, че се чака прочут спад от някои пазари, само че пазарът е доста динамичен. И анонсира, че в околните дни ще бъде показан специфичен механизъм, създаден от консултантска компания, чиято цел е обезпечаването на идващия летен сезон.

Тя добави, че непрестанно се вършат инспекции дали концесионерите и наемателите на морските плажове съблюдават правилото за 50% свободна и 50% платена зона. „ Цената на плажните такъми носи 40% тежест при определянето на избора на концесионер в новите контракти. Ако тази цена бъде нарушена, това е съображение за преустановяване на контракта “, сподели министърката и посочи, че междинните цени за чадър и шезлонг по Черноморието варират сред 4 и 9 лв. за продукт.

Там, където няма табели с оповестени цени, санкцията е сред 5 000 и 10 000 лв., като единствено за предходната година събраната сума от неустойки по договорите за концесии и наем възлизали на 480 000 лв.. „ Натъкваме се и на безумни нарушавания, само че те биват глобени мигновено. Безкомпромисни сме при неспазване на разпоредбите “, акцентира Ангелкова.

Концесионерът на плаж „ Перла “ ще бъде ударен със глоба за занемареност от 6 000 лв. поради джипа, навлязъл в морето. „ А в случай че стопанинът на плажа направи наново нарушаване, след края на сезона неговият контракт ще бъде преустановен. С цел предварителна защита ще предложим и законодателни промени за по-високи санкции освен за концесионери, само че и за самите причинители на сходни нарушавания “, сподели министърката в предаването „ Лице в лице “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР