Нека да разгледаме по-отблизо… Кестенът в кулинарията: благороден кестен – pexels.com Благородният

...
Нека да разгледаме по-отблизо…
Кестенът в кулинарията: благороден кестен – pexels.com
Благородният
Коментари Харесай

Кестенът в кулинарията: неповторим вкус и прекрасен аромат

Нека да разгледаме по-отблизо…

 кестенът в кулинарията Кестенът в кулинарията: доблестен кестен – pexels.com

Благородният кестен се отличава от познатия конски кестен, който не може да се яде, с друга форма на листата и плодовете. Ядливите кестени имат лъскава тъмнокафява обвивка, която обгръща сърцевината на плода.

Кестенът в кулинарията има антична история. Още в античен Рим кестените са били сервирани като десерт, печени на огън, носени като храна за из път и сервирани като мезе с вино.

По време на походите си в Европа, Александър Велики засадил доста кестенови горички, знаейки за скъпите хранителни субстанции на кестена. Известно е, че през 401-399г. пр.н.е. Гръцката войска, която се отдръпва от Персия, е избавена от гладна гибел с помощта на кестените.

Кестенът в кулинарията в Китай и Япония се е употребявал доста преди появяването на ориза. Китайският кестен се култивира повече от 6000 години. Оказва се, че кестените са един от дребното антични хранителни артикули, оживели непроменени до наши дни. Те към момента се пържат на огън, пекат се, варят се, нанизват се на шишове или се готвят в специфичен тиган. И тъкмо, както преди няколко хиляди години, те остават известни в доста страни.

Кестенът в кулинарията се комбинира с аспержи и миди, приготвени в ризото със скариди, направени в мус с портокали и доста други. В прохладните есенни вечери кестените са съвършен съпровод към греяно вино, а в кафенетата десертите с кестени вървят идеално с Нормандски сайдер.

 кестенът в кулинарията Кестенът в кулинарията: печени кестени с алено вино – pexels.com

Кестенът в кулинарията: Полезни свойства

Основното свойство на кестена е неговата висока хранителна стойност. В 100 г кестени се съдържат 44 г въглехидрати, 11 г захари, 1,3 г мазнини, 1,6 г протеини, 40 мг витамин С, 0,94 мг желязо, 484 мг калий. Кестените са богати на захароза, глюкоза и фруктоза.

Това са единствените ядки, които съдържат витамин С, провитамин А и цялостен комплекс от витамин В. Кестенът е богат на калций, заради което има удобен резултат върху костната система, грижи се за здравето на ноктите и зъбите.

Не забравяйте, че високото наличие на протеини и нишесте обезпечава висока калоричност на продукта – към 180 kcal на всеки 100 грама. Въпреки това, в случай че сравните цифрата с други ядки, тя не е прекомерно висока.

Кестенът в кулинарията: Вкусови качества

Кестенът е безусловно необикновен артикул, чийто усет е именит. Пържени наподобяват на компактно сварени или печени картофи, само че имат изразителен орехов усет.

Много гастрономи и ценители на гурме ястия настояват, че японските кестени са най-вкусни. Имат специфичен усет, богат на нюанси и непостижим мирис.

Ядките са изключително сладки през есента. Кестенът е толкоз сладостен, че няма потребност да добавяте захар или различен тип подсладители.

 кестенът в кулинарията Кестенът в кулинарията: Печени кестени – pexels.com

Кестенът в кулинарията

Кестените, сходно на доста ядковидни храни, се употребяват необятно в кулинарията, заради неустоимия им усет и мирис. Те могат да се употребяват даже сурови, само че би трябвало да бъдат добре обелени и изядени незабавно, в противоположен случай ще изгубят неповторимия си усет. Вътрешността под обвивката изисква минимална термична обработка. Достатъчно е да го изпечете на огън, във фурна или върху въглища, или просто да го запържите в тиган – продуктът е подготвен.

Единствената специфичност е, че преди обработка е належащо леко да се набоде с вилица или да се направи дребен прорез с нож, с цел да не се разпръсне по време на топлинна обработка от горещата пара, която се нагнетява вътре. По принцип кестените могат да се варят, само че по вкусови качества доста отстъпват на печените.

Кестените могат да се употребяват като лека закуска, като допълнение към бира, чаша вино. Крехката му вътрешност постоянно се употребява като съставна част за салати, супи и съществени ястия.

Японски кестени и пиле с ориз, пълнено с кестени, са известни по целия свят. Там, даже подготвят сосове и десерти от него.

Вкусовите качества на кестена се съчетават доста добре със зеленчуци, месо, десерти и даже сладолед, което ви разрешава да експериментирате в кулинарията и да създавате доста нови ястия.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР