Нека да празнуваме заедно и да научим повече за бъдещето

...
Нека да празнуваме заедно и да научим повече за бъдещето
Коментари Харесай

WWF отбелязва Никулден със символичен флашмоб в подлеза на СУ

Нека да честваме дружно и да научим повече за бъдещето на рибните ресурси и хората, зависещи от тях

Днес е Никулден! Освен празник на  моряците, пътешествениците, търговците и банкерите, днешният ден от край време се свързва и с рибата. По остаряла традиция доста българи се насочат на пазар, с цел да приготвят тържествена софра, отрупана с разнородни рибни ястия. Но дали осъзнаваме каква роля играе нашето потребителско държание върху бъдещето на рибните ресурси на планетата? За да задоволим глада си за морска храна, през днешния ден ние ловим повече риба, в сравнение с океаните могат да обезпечат. А това се отразява както на морските екосистеми, по този начин и на доста локални общности, които се прехранват от риболовство.

В тази връзка природозащитната организация WWF има удоволствието да Ви предложения на алегоричен флашмоб, който да показа тематиката от един по-различен ъгъл. Събитието ще се състои от 17:00 до 19:00 часа в подлеза на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.  Представители на WWF, преоблечени като риболовци, ще описват на посетителите какво се случва с рибата, а и с тези 800 милиона души по света, които зависят от нея. 

На място ще участва и специалист на WWF, подготвен да дава отговор на всички въпроси, свързани с рибата и океаните. Посетителите ще получат и първия по рода си справочник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0. А тези, които се снимат с „ риболовците “, ги чакат специфични награди. Заповядайте и ще научите повече за акцията на WWF „ Риба и за в бъдеще “. Провеждана в десетки страни в Европа и по света, тя предизвестява, че свръхуловът заплашва да трансформира риболовците в идващия изчезващ тип.

Защо?  

Рибата и морските блага са най-търгуваната стока в световен мащаб, а 33 % от тях  са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години международните ресурси са намалели съвсем на половина. Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските консуматори доста значима.  В помощ на потребителя WWF създаде рекомендации, с които цели да насърчи виновния избор на морска храна, гарантиращ запазването на рибата и морските блага и за в бъдеще.

 „ Не е нужно да се отхвърляме от рибата и морските блага. Важно е обаче да се избират артикули, уловени или отгледани по метод, който резервира рибните запаси и хората, зависещи от тях. Устойчивото ръководство на океанските ресурси може да усили доста приходите на риболовната промишленост. Този „ прикрит ” капацитет се прави оценка на към 83 милиарда щатски $ “, разяснява ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

За страдание обаче, свръхуловът е едвам втората най-голяма опасност за океаните след климатичните промени. А двете дружно могат доста да понижат продуктивността на риболовната промишленост, като оставят без риба Южното полукълбо. В тази връзка WWF приготви специална образователна игра, която съчетава приятното с потребното. Благодарение на нея, до момента в който се забавляваме, всички ние можем да измерим климатичния отпечатък, който оставяме върху атмосферата, според от типа на морската храна, която консумираме и метода по който тя е уловена и превозена. 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР