Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение...

...
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение...
Коментари Харесай

Игликата - дискретният чар на пролетта като билка

Нежната нежна хубост на Игликата се възприема като божие признание...

Нашите прародители считали растението за божествено (Христово) цвете, което дава на вярващия сили и дългоденствие. Смята се, че божественото цвете носи шанс, здраве и благоденствие. В българския фолклор се срещат изразите: „ Те са си лика и аналогия, като два стръка иглика “ или „ Ако има шанс Иглика, ще я вземе епископ “. Много постоянно Баба Марта се изобразява с китка от иглика на забрадката. Старите хора споделят, че:

“Цъфне ли игликата, пролетта към този момент е пристигнала! ”

В България публикувани са осем типа иглика, от които четири са предпазени. Игликата се бере единствено два пъти в годината, съгласно обичайните вярвания – на Еньовден и на Св. безсребърници чудотворци и лечители Козма и Дамян. След това се счита, че цветето служи единствено за раздяла. В Швейцария, Франция и Белгия от цветовете на иглика с прибавен мед се подготвя ароматна пенлива напитка. Цветовете на растението, съгласно кулинари могат сполучливо да се употребяват и при приготвянето на вкусна свежа витаминозна салата.


Записаната в Червената книга на България - Рилска иглика

Ще я видите по поляни и гори, основно по слънчевите места. Самата тя прилича слънце с нежния си жълт цвят. Това цвете е толкоз нормално и в това време толкоз хубаво, че единствено с типа си може да ни накара да се успокоим и почувстваме прелестно. Всъщност, малко от нас знаят, че игликата успокоява и е пръв асистент при нервни рецесии и в дословния смисъл.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР