Нежен маслен пай с плодове по италианска рецепта - ще

...
Нежен маслен пай с плодове по италианска рецепта - ще
Коментари Харесай

Италиански маслен пай с ягоди и малини

Нежен маслен къс с плодове по италианска рецепта - ще заслужи овациите ви от първата хапка

Необходими Продукти

Маслено тесто


● масло - 110 г със стайна температура
● брашно - 190 г
● захар - 50 г
● яйца - 1 бр. L леко разрушено с тел
● сол - 1/8 ч.л
● сладко от кайсии - 1 с.л. или различен тип сладко, само че да бъде ярко в основата си, т.е. да не е мрачно като сладко от череши/вишни, по - прелестно стои на тип.

Крем


● прясно мляко - 300 мл със стайна температура
● жълтъци - 3 бр. L
● ванилия - 1 ч.л. дестилат
● захар - 50 г кристал
● брашно - 1.5 с.л.
● нишесте - 1 с.л.
● ликьор - 1 с.л. по желание

Плодове


● ягоди - може малини, боровинки - по желание

Начин на подготвяне

Първо се стартира с масленото тесто. Работи се с миксер. Приготвя се тарт с падащо дъно, само че не е намаслен и не е затрупан с хартия.

В миксер се разрушава за към 1 минута мекото масло до побеляване. Прибавя се захарта и се разрушава на прекрасен крем за към 3 минути. Прибавя се и яйцето и стартира да се разрушава на междинна скорост на миксера. В началото сместа наподобява като пресечена, само че това е обикновено и при дълготрайно разтрошаване сместа става пухкава и гладка.

Добавя се брашното на два пъти, като след всяко се разрушава с миксер. Тестото се изважда и се слага в свежо фолио и през фолиото, тъй като е доста меко и лепнещо, се оформя на диск и се прибира в ледник най-малко за 1 час. Може да преседи и една нощ.

Добре охладеното тесто се разточва доста леко с точилка през фолио и се слага с нейна помощ в тарта, като с пръсти се оформя ръб и също леко с пръсти се оформя и дъното.

Тестото не се разтегля, тъй като по време на печене ще се скъса. Работи се бързо, тъй като тестото доста бързо омеква в ръцете. Набожда се с вилица и върху него се слага хартия за печене, изрязана по диаметъра на дъното на тарта и застлана с топчета или с фасул.

Пече се на 180 градуса за към 15 минути до момента в който ръбовете му в профил стартират да са златисти, бързо се изважда от фурната, махат се топчетата /бобовите зърна и се допича до златисто-кафеникаво за към 10 минути. Основата му би трябвало да има златист цвят. Охлажда се и се слага в ледник.

Крем:

В купа се смесват сухите съставки. Добавят се жълтъците, които са леко разрушени с тел. На ръка с тел или с вилица се разрушават до побеляване. Това става бързо. Млякото дружно с ванилията се сгорещява на сдържан огън. Сваля се от огъня и доста деликатно, лъжица по лъжица, се прибавя към жълтъците при непрестанно разтрошаване.

Връща се в тенджерката, поставя се на умерена степен на котлона и при непрестанно разтрошаване се сварява на гъст крем за към 10 минути. Сваля се от огъня и се прибавя ликьора по желание. Охлажда се и се покрива със свежо фолио. Преди да се употребява се разрушава още веднъж с телена бъркалка.

Сладкото от кайсии се загрява на сдържан огън с 1-2 с.л. вода прецежда се през цедилка.

Изпеченото маслено тесто се изважда от хладилника, освобождава се от страните на формата доста деликатно, тъй като масленото тесто елементарно се чупи, и се слага в подобаваща тортена плоска паница.

Първо с четка се нанася сладко на тъничък филм и се оставя да засъхне към 20 минути. След това деликатно единствено в основата на тарта се изсипва кремът и се заглажда с шпатула или с обърната супена лъжица.

Плодовете се редят по избор, може и на инцидентен принцип, само че постоянно се стартира от външната страна и се продължава към вътрешната. С четка се минават със сладко за бляскавост. Паят се държи в ледник.

Инфо: joyofbaking

Забележка: Работила съм с електрически кантар. Масленото тесто е доста меко и е невероятно да се работи, в случай че не е престояло задоволително време в ледник. Аз го оставих за 1 нощ. Този тарт може да се подготви от предния ден.

Задължително масленото тесто в тази рецепта би трябвало да се намаже леко с филм от сладко, тъй като по този начин кремът не попива в изпеченото тесто. Когато се наредят плодовете също се минава леко с четка със сладко.

Ползвала съм сладко от портокалови кори и защото е извънредно бистро не съм го минава през цедилка. Не съм добавяла вода. За ликьор съм употребила Лимончело. Също е по избор и тип.

Ванилия съм употребил такава на шушулка. Плодовете са по желание, като за разграничение съм сложила и малко части киви. Този маслен къс е с доста прелестно, мощно хрупкаво маслено тесто, залят с лек ванилов крем и с прелестен усет на пресни плодове.

Италианският маслен къс с ягоди и малини е страховит!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР