Неизменното сравняване между основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк

...
Неизменното сравняване между основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк
Коментари Харесай

Коя е била любимата храна на Ататюрк и какво иска на масата Ердоган

Неизменното сравняване сред създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган е въодушевило доста изявления освен в турския, само че и в интернационалния щемпел. Светският и прозападен уклон у единия против проислямския и закостенял курс на другия; другите полезности, налагани на турското общество от двамата лидери; привързаността към републиката против имперския стремеж; приликите и разликите в метода им на живот. Малко знае се обаче каква храна е сервирана на трапезата в президентската резиденция по времето на Ататюрк и през днешния ден. Приличат ли си питателните привички на двамата и кои са обичаните им ястия?

Ататюрк

Риба, хайвер и тарама постоянно са участвали на масата на създателя на турската република в резиденцията Чанкая, разкрива историкът Мурат Бардакчъ в новата си книга " Кухнята на Ататюрк ". Съдейки по поръчките до доставчиците и сметките на търговците, той е похапвал също ястия, приготвени от разнообразни зеленчуци - бамя, артишок и други

Сред алкохолните питиета, употребявани от Ататюрк, са били " формалното за интервала шампанско " и " неизменимата обичайната ракия ", изяснява още историкът.

Ататюрк е обичал оживените маси и дългите беседи. Сред обичаните му ястия са били зрeлият боб и пилафът. Друго обичано ядене от него е било карнъярък - пълнени патладжани с кайма и зеленчуци, написа уеб сайтът Йемек.

Закуската му е била елементарна - неведнъж единствено айран и филия самун. Денят е продължавал с кафе с мляко и цигара, до момента в който е преглеждал утринните вестници. Кафето е било доста обичано от Ататюрк и съгласно сведения на ден той изпивал до 15 чашки от топлата напитка.

Понякога Ататюрк си поръчвал баница със спанак - спомен от детството му в Солун.

Вечер на масата турският водач всекидневно е бил в компанията на писатели, актьори, учени, политици, дипломати, другари. Тогава трапезата била отрупана с разнообразни обичайни за турската кухня мезета, т.е. разядки - фава с лимон (подобна на хумус разядка с бакла), аспержи със зехтин, кисело мляко.

Като цяло обаче Ататюрк не е бил лакомник, а на трапезата му не са участвали ястия, почтени за крал, написа още уеб сайтът Йемек. От масата ставал на половина гладен.

Според сведения той въобще не обичал артишок, само че го ядял, когато здравословното му положение се влошило по рекомендация, че този зарзават е добър за черния дроб.

Ердоган

Настоящият турски президент е прочут със устрема си към здравословен живот, което естествено се отразява и на менюто му. Той не е обожател на газираните безалкохолни питиета, не протяга ръка към джънк фууд, шоколад и други захарни произведения.

Сутрин всекидневно закусва с обезсолено сирене, само че заобикаля сладката, хляба и хлебните произведения, написа уеб сайтът Интернет хабер, базирайки се на сведения от доближени до Ердоган хора.

Двете най-любими ястия на Ердоган и брачната половинка му Емине Ердоган са зелеви сарми и мантъ /ястие, наподобяващо дребни кнедли или равиоли, всекидневно сервирано с гъсто кисело мляко и чесън и залято с масло и червен пипер/.

Ердоган, който е родом от черноморския край, доста обича също морски блага и риба, като пожеланият от него тип е калканът. Към червени меса президентът въобще не протяга ръка.

От неизменимите за турската кухня супи на масата му участват най-често зеленчуковите разновидности и обичайна яйла чорбасъ /вид чорба с кисело мляко и ориз/.

Преди хранене президентът Ердоган безусловно пие прясно изцеден сок от портокал или нар, с цел да контролира стомашната си киселинност.

Всяко негово ястие всекидневно е съпроводено от салати и сурови зеленчуци.

Дори на масата на закуска постоянно участват зеленолистни зеленчуци.

Типичната за черноморския район мъхлама /ястие с царевично брашно и кашкавал/ също е неизменима част от трапезата в Аксарай, настоящия президентски замък.

Ердоган обича зеленчуковите ястия - на първо място зелен боб и броколи.

Райската ябълка е измежду обичаните му плодове, само че най-често протяга ръка към елементарната ябълка.

Добре прочут факт е, че актуалният турски водач не използва алкохол и пие сок или айран даже на държавни приеми. Преди време той предложи на хората вместо да пият алкохол да ядат плодове, тъй като, както изясни, и алкохолът се подготвя от плодове.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР